Studelta en U CREATE ontwikkelden samen het traineeship Future Health Design: een 6 tot 12 maanden durend traineeship waarin startende ontwerpers onder persoonlijke en inhoudelijke begeleiding van Studelta en U CREATE aan de slag gingen met innovatieprojecten in zorgorganisaties. Lees op deze pagina over het ontstaan hiervan.

Hoe is het traineeship ontstaan?

De Nederlandse gezondheidszorg staat op een hoog niveau. Of het nu gaat om genezen, verzorgen of voorkomen. Toch kan en moet het morgen beter. En slimmer, eerlijker, mooier en handiger. En dat kan ook! Door ontwerpdenken en verbeeldingskracht toe te voegen aan nieuwe technologieën en systemen. Daarvoor moeten we wél nieuwe samenwerkingen durven aangaan tussen zorgprofessional en designer.

Ontwerpers kunnen met inlevingsvermogen, experimenteren, prototypen en testen tot relevante, originele en creatieve oplossingen komen. Daarom bundelden kenniscentrum U CREATE (Centre of Expertise Creative Studies) en bemiddelings- en ontwikkelingsbureau Studelta hun krachten! In 2018 gingen zij al pionierend de weg voor de ontwerper verkennen middels het traineeship Future Health Design.

Wat was onze missie?

Wij wilden innovatie in de zorg verbeteren door het bemiddelen en ontwikkelen van jonge, creatieve talenten voor zorg-, of zorggerelateerde organisaties die wilden vernieuwen en de patiënt centraal wilden laten staan in het innovatieproces.

Hoe deden wij dat?

Wij brachten startende ontwerper, oftewel de pionier, in contact met de zorgsector om met een ontwerpgerichte aanpak, vernieuwende technologische mogelijkheden en empathische inzichten een waardevolle bijdrage te leveren aan innovatieprojecten. De pionier werd zo een integraal onderdeel van de innovatie van zorgorganisaties.

DSC02433-8

Wat kan een startende ontwerper betekenen in de zorg? 

Met disciplines als design, gaming, architectuur en interactieve media is de creatieve sector steeds vaker de aanjager van toegepaste innovatie en vernieuwende technologieën voor andere sectoren. De kracht van een ontwerper zit ‘m in het zoeken van een duurzame oplossing voor een probleem vanuit een andere benadering. Daarom was én is het in een vroeg stadium samenbrengen van zorgprofessionals en designers volgens ons cruciaal voor het succes van innovatie. Een ontwerper kan meedenken over vragen die spelen in jouw zorgorganisatie, zoals:

> Hoe voegen we zoveel mogelijk waarde toe voor de patiënt?
> Waarom heb ik zoveel no-shows?
> Waarom ervaren de medewerkers zoveel werkdruk?
> Hoe sluit onze communicatie het beste aan bij de patiënt?
> Waarom is dit product niet gebruiksvriendelijk?

Voor dit project zochten we opdrachtgevers die met dit soort vragen kampten en tegen een soortgelijke uitdaging aanliepen. Ons doel: een startende ontwerper vinden die de organisatie verder kon helpen! De pionier werkte tijdens dit project, in samenwerking met de opdrachtgever, naar een duurzame oplossing voor het probleem toe. 

Hoe zag een traineeship Future Health Design eruit?

Het traineeship besloeg een periode van 6 tot 12 maanden, afhankelijk van de duur van het project in jouw zorgorganisatie. De pionier had een specifieke achtergrond in bijvoorbeeld Product design, Technische geneeskunde, Creative technology of Industrieel ontwerp. Studelta verleende daarbij persoonlijke begeleiding aan de pionier, U CREATE verzorgde de inhoudelijke begeleiding.

Persoonlijke begeleiding

> De pionier volgde het Ontdekkingstrack van Studelta (in totaal 6 dagen), waar hij of zij aan de slag ging met persoonlijk leiderschap, omgevingsbewustzijn en praktische vaardigheden.
> Vaste onderdelen van het traject: Een startgesprek, een 360 graden evaluatiegesprek en een eindgesprek op locatie vanuit Studelta.

Inhoudelijke begeleiding

> U CREATE verleende inhoudelijke coaching aan de pionier om het project in goede banen te leiden en de uitkomsten te borgen.
> De pionier volgde inhoudelijke Health Design trainingen van U CREATE (in totaal 6-12 dagen) om meer kennis over de zorg op te doen.

53394.studelta.logo

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?