TERUGKIJKEN: FUTURE HEALTH DESIGN DAY 2018

Niet alleen gezondheid kan beter worden vormgegeven. Ook aan ons geluk kan design veel bijdragen. Met inspiratie uit de Dutch Design Week en onder leiding van zes creatieve partners van U CREATE, bleek hoe design ons in de goede richting kan helpen – nu en in de toekomst.

Een coalitie van creatieve partners maakt zich samen met U CREATE hard voor betere vormgeving van toekomstige zorg. Ontwerpbureaus DIG, Ideate, IJsfontein, Gainplay Studio, Greenberry en Panton voorzien hun klanten van mensgerichte oplossingen door middel van bijvoorbeeld game-, digital, communication, product en service design. In drie programma onderdelen werden professionals met verschillende achtergronden meegenomen in het vormgeven van meer gezondheid en geluk. Bekijk alle foto’s op Flickr.

Toegepaste zorg-ontwerpen in de tentoonstellingen

De veelheid aan oplossingen die een mensgericht ontwerptraject kan brengen werd in een Future Health Design tour langs toegepaste projecten die een bijdrage leveren aan gezondheid en geluk van mensen. Geluk in de vorm van een veilige plek waar je kunt blijven, bijvoorbeeld. In het project “Een extra teamlid” van Greenberry en Garage2020 wordt met behulp van data uit andere situaties het handelingsperspectief van jeugdzorg professionals verbreed om uit huis plaatsing te voorkomen. Of het Nederlands Platform voor Gedragsontwerp dat een landelijke methodiek lanceerde die organisaties helpt bij het ontwerpen van interventies die aansturen op gezonder, veiliger en duurzamer gedrag.

Methodieken voor mensgericht ontwerpen

In Future Health Design workouts deelden de methodieken en expertise die zij inzetten bij het ontwerpen van mensgerichte oplossingen. Ieder vanuit de overtuiging dat mensen met goede diensten, processen en systemen beter op weg kunnen worden geholpen naar meer gezondheid en geluk. In het ontwerpproces van een game, (digitale) dienst, product of campagne steeds de keuze maken op basis van je eindgebruiker vereist expertise en doorvragen. De structuur van dit proces, gecombineerd met de vakinhoudelijke kennis van zorgprofessionals is waar iedereen in de workouts mee kennis maakte.

Ontwerpen van ethische toekomstperspectieven

Ten slotte was er aandacht voor ethische vragen en vooral manieren waarop je die kunt adresseren in het Future Health Design Dinner. Ontwerper Frank Kolkman presenteerde er ontwerpprojecten van studenten gebaseerd op vier onderzochte toekomstvisies voor de wereld van gezondheid, bij Philips. Over het ontwerpen voor mogelijke toekomsten zegt Kolkman: ‘To know what futures are worth pursuing, we must first design them.’

Met speciale dank aan de partners uit de creatieve coalitie:
DIG, Ideate, IJsfontein, Gainplay Studio, Greenberry en Panton, ontwerpers voor de zorg.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?