POP-UP POEPPALEIS OPENT IN AMERSFOORT

Op woensdag 12 april opent het POP-UP PoepPaleis voor het eerst in Amersfoort. Het POP-UP PoepPaleis is een kunstzinnig ingerichte expositie die kinderen op een vrolijke en creatieve manier laat meemaken hoe eten door de spijsvertering gaat en eindigt in poep. Het PoepPaleis leert kinderen dat je poep een boodschap heeft en je erover mag praten.

Interactieve expositie

De feestelijke opening van het POP-UP PoepPaleis vindt plaats op woensdag 12 april op het Eemplein in Amersfoort. Vanaf 14.00 uur is het op het Eemplein een vrolijke bedoeling met lakeien, kinderen, en Wethouder Fleur Imming en Bernique Tool (directeur Maag Lever Darm Stichting) die op feestelijke wijze de deuren van deze vrolijke interactieve expositie openen. Ook wordt het poeplied “Poepiesong” van presentatrice Nance gezongen door Erick.

Niet toevallig is het 12 april ook Nationale Poepdag, uitgeroepen door de Maag Lever Darm Stichting, één van de partners van het PoepPaleis, om meer aandacht te richten op onze ontlasting.

PoepProblemen 

Het is nodig om meer over poep te praten, want poep zegt iets over je gezondheid. En poepen gaat zeker niet altijd goed. Zeker 100.000 kinderen met poepproblemen zijn onder behandeling van een arts en Nederland heeft 2 miljoen buikpatiënten.

Nieske Castelein en Tessie Vilé zijn de initiatiefnemers van het PoepPaleis. Zij zijn het zat dat er zo moeilijk gedaan wordt over zoiets gewoons en belangrijks als poep. Nieske: “Het is eigenlijk heel gek dat iets dat zo alledaags is, met zo veel gêne omgeven is. Daarmee mis je ook de mogelijkheid om op tijd aan de bel te trekken en problemen in een vroeg stadium te voorkomen. Mijn kind had vroeger langdurig poepproblemen, maar daar praatte ik niet echt over en ik kon er weinig informatie over vinden. Ik weet nu dat erover praten helpt om eerder de juiste oplossing te vinden.”

Tessie: “Wij merken in gesprekken die we hebben, dat kinderen maar ook veel volwassenen geen idee hebben wat normaal is als het om poep gaat. En dat terwijl het veel zegt over je lichaam. Alle aandacht gaat naar gezonde voeding, maar achterom kijken zijn we verleerd. Daarom is het nodig dat we het er maar eens expliciet naar gaan kijken en het erover hebben. Daarom ook hebben we de PoepPoster ontwikkeld. We willen dat die in ieder geval binnen een paar jaar op elke wc op school en in de ziekenhuizen hangt.“

Open voor scholen 

Het POP-UP PoepPaleis staat tot en met 21 april op het Eemplein. Kinderen van Amersfoortse scholen zullen op schooldagen het POP-UP PoepPaleis bezoeken.

Wil je ook een bezoek brengen aan het PoepPaleis? Ga naar poeppaleis.nl voor een overzicht van alle haltes.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?