POEPPALEIS – ALLES TE WETEN KOMEN OVER POEP EN JE GEZONDHEID

Het PoepPaleis is de eerste plek waar je alles over poep te weten kunt komen. ‘De grote boodschap’ zegt iets over de gezondheid, maar het is ook een beetje een lastig onderwerp. Daarom wil het PoepPaleis praten over poep makkelijker maken, zodat problemen makkelijker opgespoord en verholpen kunnen worden.

Het is nodig om meer over poep te praten, want poep zegt iets over je gezondheid. En poepen gaat zeker niet altijd goed. Zeker 100.000 kinderen met poepproblemen zijn onder behandeling van een arts en Nederland heeft 2 miljoen buikpatiënten.

Inititatiefnemers PoepPaleis 

Nieske Castelein en Tessie Vilé zijn de initiatiefnemers van het PoepPaleis. Zij zijn het zat dat er zo moeilijk gedaan wordt over zoiets gewoons en belangrijks als poep. Nieske: “Het is eigenlijk heel gek dat iets dat zo alledaags is, met zo veel gêne omgeven is. Daarmee mis je ook de mogelijkheid om op tijd aan de bel te trekken en problemen in een vroeg stadium te voorkomen. Mijn kind had vroeger langdurig poepproblemen, maar daar praatte ik niet echt over en ik kon er weinig informatie over vinden. Ik weet nu dat erover praten helpt om eerder de juiste oplossing te vinden.”

Tessie: “Wij merken in gesprekken die we hebben, dat kinderen maar ook veel volwassenen geen idee hebben wat normaal is als het om poep gaat. En dat terwijl het veel zegt over je lichaam. Alle aandacht gaat naar gezonde voeding, maar achterom kijken zijn we verleerd. Daarom is het nodig dat we het er maar eens expliciet naar gaan kijken en het erover hebben. Daarom ook hebben we de PoepPoster ontwikkeld. We willen dat die in ieder geval binnen een paar jaar op elke wc op school en in de ziekenhuizen hangt.“

Creatieve makers 

Het POP-UP PoepPaleis is ontworpen door de internationaal bekende vormgevers van Atelier Remy & Veenhuizen. Tejo en René willen laten zien dat je lijf als een soort transportsysteem aan het werk is als je eet. Vervoeren, vervormen, eruit halen, toevoegen, kneden, malen, hakken, breken. De interactieve Grote Verteermuur in het POP-UP PoepPaleis laat zien dat er wat anders uitkomt dan je erin stopt.

Projectpartners

Maag Lever Darm Stichting, RIVM, ZonMw en U CREATE.

Bekijk poeppaleis.nl voor meer informatie.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?