PHILOMENA FAULHABER – PRODUCTONTWERPER (HKU): “WIJ CREËREN NIET MEER ALLEEN MET EEN DECORATIEF DOEL”

Gelukkig oud worden, dat doe je in stijl, vindt Philomena Faulhaber. Met stijl kun je je uitdrukken en boost je je zelfvertrouwen. Ze wil met haar nieuwste project Metanoia, een designer-rollator met designer-tas, tegenwicht bieden aan de slogan van onze tijd: jong is mooi. Want, zegt ze: ‘we stoppen niet met onszelf zijn, als we de 60 voorbij gaan’.

Dat rollators niet mooi zijn, maar vooral praktisch heeft natuurlijk een reden. Het is allemaal al duur genoeg, dat ouder worden. Maar de rollator van Philomena roert een belangrijk onderdeel van Gelukkig Oud Worden aan: eigenheid. Hoe denkt een product-ontwerper in opleiding over de maatschappelijke rol van ontwerpers en zorginnovatie?

Ontwerpen is niet alleen het realiseren van een stijlvol product, vindt jij. Hoe kan een ontwerper bijdragen aan nodige vernieuwingen in de maatschappij?

Wat ontwerpers doen, of wat ik doe als ontwerper, is een verandering voltooien. Wij creëren niet meer alleen met een decoratief doel. De nieuwe positie van de ontwerper draait erom de wereld op een positieve manier te beïnvloeden. Door voor een open discours te kiezen kunnen we problemen doelgericht oplossen. Om een voorbeeld te noemen: wetenschappers kunnen allerlei data verzamelen en analyseren. Maar om de conclusies of de feiten uit de data met een brede groep mensen op een heldere manier delen, hebben ze de hulp van ontwerpers nodig. De ontwerper werkt altijd met en voor zijn doelgroep: hun behoeftes zijn altijd het uitgangspunt. Daarnaast proberen ontwerpers en kunstenaars met behulp van prikkels mensen te bereiken. Ze creëren nieuwe trends en stromingen. Daardoor hebben ze, denk ik, de kracht hun omgeving en de toekomst positief te veranderen.

Je bent met een zorgproduct aan de slag gegaan. Wat is jouw opvatting over de rol van ontwerpers bij zorginnovatie?

Ik vind dat we naast een duurzame houding in een tijd van globalisering en technische innovaties stappen tegen sociale armoede en isolatie moeten ondernemen. Vooral in onze ouder wordende maatschappij, is het van belang erover na te denken hoe jij zelf wenst om oud te worden. Om deze reden is het denk ik ook belangrijk dat de jonge generatie begint hun omgeving en toekomst te plannen.

Hoe ontwerp je een hypermoderne rollator? Waar begin (en eindig) je dan?

Het idee om het ontwerp van een rollator te innoveren, is ontstaan toen ik twee jaar geleden zelf een zwaar ongeluk kreeg en daardoor niet meer kon lopen. Met een jaar lang revalideren, heb ik uiteindelijk weer leren lopen. In die revalidatieperiode moest ik zelf ook achter een rollator lopen en dat heb ik maar twee dagen gedaan. Ik schaamde me rot voor het ding! En ineens voelde ik heel erg mee met de mensen die niet na twee dagen dit vreselijke ontwerp aan de kant kunnen schuiven.

Ik ben toen in gesprek gegaan met een aantal ouderen in mijn omgeving en toen bleek dat vooral de vorm, materiaalkeuze en kleur niet afgestemd zijn op hun smaak. En dat vonden zij, net als ik, helemaal niet leuk: hun hele leven hadden ze keuzes gemaakt. Van welke kleren ze droegen, tot welke auto ze gingen rijden. Maar zij mogen al blij zijn als ze tussen een zwarte of een blauwe rollator mogen kiezen. Na een onderzoek van een paar maanden heb ik toen dit prototype ontwikkeld van een rollator, die qua materiaalkeuze, vorm en kleur veranderd is en hopelijk een nieuw perspectief geeft.

Philomena’s rollator “Metanoia” is één van de expositiestukken bij Gelukkig Oud Worden.

 

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?