ONTWERPEN IN DE ZORG MET PANTON EN U CREATE BIJ RTL7

Op zondag 4 maart om 12.00 uur waren U CREATE en ontwerpbureau voor de zorg Panton te zien in het programma ‘Ondernemen doen we Zo’ van RTL7. Het ondernemersprogramma belicht in de aflevering creatief ondernemerschap met een item op locatie bij Panton in Deventer. U CREATE schuift aan bij het tafelgesprek in de tv-studio.

Panton werkt met een team ontwerpers aan innovaties die mensen in staat stellen betere zorg te verlenen of te krijgen. Mario de Zeeuw, directeur van het bureau, licht in het item toe hoe ontwerpers in staat zijn om te doorgronden wat gebruikers nu echt willen. Vaak is dat net iets anders, dan wat klanten zelf in gedachten hadden. In het voormalige muntgebouw in Deventer, ontwikkelen zij producten en (digitale) diensten voor ziekenhuizen en andere partijen in de zorg. Het item, opgenomen in de ontwerpstudio van Panton, laat zien hoe de app AllerGoGo werd ontwikkeld in samenwerking met het Deventer Ziekenhuis. De app helpt kinderen bij het signaleren en begrijpen van hun symptomen van hooikoorts. Als kinderen herkennen welke hooikoortsklachten zij hebben, biedt de app advies over de juiste medicatie die daarbij hoort. Een ander product dat aan bod komt is Evone, een beademingsapparaat ontwikkeld met Ventinova. Dit product met complexe technologie maar gebruiksvriendelijke interface stelt artsen in staat patiënten te beademen door een lumen (slang) van slechts enkele millimeters in doorsnede. Dit heeft grote voordelen voor zowel de arts als de patiënt.

Bij het tafelgesprek in de studio schuift Walter Amerika aan om te vertellen over de verbindende rol die U CREATE speelt voor iedereen, creatieve ondernemers, starters, onderzoekers en studenten, die aan de slag wil met ontwerpen in de zorg. Want dat is een breed, nieuw vakgebied dat zich uitstrekt van productontwerp tot game- en appdesign, service design en ontwerp van campagnes voor gedragsverandering. Vanuit een groot netwerk en inzicht in de vraag en het aanbod van beide sectoren, zorgt U CREATE voor een versnelling van innovatie, de aanwas van jong ontwerptalent en de juiste kennis over de nieuwste ontwerpmethodes in zorg en welzijn. Panton is met zijn uitgebreide kennis en ervaring met ontwerpen in de zorg één van de zes MKB-partners van U CREATE. Deze creatieve coalitie zet zich sinds 2018 gezamenlijk in voor een betere vormgeving van de zorg van morgen. Het doel van alle inspanningen van het expertisecentrum, zijn kort samen te vatten met de woorden waarmee ook Mario de Zeeuw het item bij Panton opent: “Ontwerpers zijn in staat om te doorgronden wat gebruikers nu echt willen.” Met het begrip Future Health Design refereert U CREATE naar toekomstige zorg die zo is vormgegeven dat deze aansluit op de belevingswereld en wensen van gebruikers. In 2018 is daarvoor bijzondere aandacht ontstaan door My Circle of Life: vier conferenties, waarin artsen en ontwerpers samen aan de slag gaan om zorg in elke levensfase te laten aansluiten op de belevingswereld van mensen.

Bekijk het bezoek aan Panton in Deventer

De hele uitzending bekijken? Dan kan op de website van RTL7.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?