MY CIRCLE OF LIFE 2018 VAN START MET GEZOND OPGROEIEN

Op 7 februari, startte in de Jaarbeurs in Utrecht een jaar lang samen vormgeven aan de zorg van morgen met de eerste crossover conference van My Circle of Life 2018: Gezond Opgroeien. Bekijk nu de aftermovie, lees alles over de presentaties van keynote sprekers uit zorg & design en krijg een indruk van de ontwerpsessies!

Hoe moet toekomstige zorg eruit zien? Welke rol spelen ontwerpers uit de creatieve industrie in dit proces? Bij welke uitdagingen in de zorg kunnen zij helpen? En hoe? Met Sicco Scherjon (UMCG), Martinique Potharst (Gemeente Utrecht), Rosa Meuwese (Leiden Universiteit), Paul Hekkert (TU Delft) en alle designers bij de ontwerpsessies Eten, Leren, Slapen, Bewegen, Spelen en Vrijen sloegen ontwerpers, onderzoekers, artsen en beleidsmakers de handen ineen om op de meest prangende ontwerpvraagstukken in de jeugdzorg antwoorden te zoeken.

Ochtendprogramma “Mijn Lijf, Mijn Brein”: Dokter & Designer keynotes

Vanuit het bijzondere project Lifelines introduceerde Sicco Scherjon, gyneacoloog en projectleider bij UMCG mét bewijs hoe belangrijk preventie is in de eerste fase van het leven. In Lifelines kijkt een team van onderzoekers naar alle factoren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid, zoals DNA, luchtkwaliteit, maar ook sociale factoren. Een opvallend resultaat: een BMI dat twee punten te hoog ligt bij de moeder, heeft veel invloed op de BMI van het kind in de eerste levensjaren.

Rosa Meuwese en Sicco Scherjon in gesprek over Gezond Opgroeien.

We leerden van Martinique Potharst, manager Jeugdgezondheidszorg bij de Gemeente Utrecht, hoe basisvaardigheden zoals taal, vaak niet op het cruciale moment in het leven van kinderen worden aangeleerd. Met name in gezinnen waar de blootstelling aan vloeiende taal gebrekkig is, kan dit later veel problemen opleveren. Ook hier geldt dat het voorkomen van een taalachterstand met simpele ingrepen is te realiseren en voor veel resultaat zorg in het verdere leven van jongeren. Rosa Meuwese bracht ons de adolescentie motivatie: het beslisproces dat zich aftekent in het brein van jongeren en hoe anders dat is dan dat van volwassenen. Zo hebben pubers een ‘mentaal publiek’ van leeftijdsgenoten bij het nemen van beslissingen. Erbij horen, of ‘niet uit de toon’ vallen is in dit proces veel belangrijker dan doen wat goed is voor jezelf of voor je gezondheid. Paul Hekkert sloot de ochtend af met veel bijzondere inzichten over de steeds ethischer wordende rol van designers bij het ontwikkelen van interventies om gezond gedrag te stimuleren. Hij benoemt drie strategieën waarmee design gedrag en emotie kan beïnvloeden: ’transform, bypass en resolve’.

Met alle sprekers zijn tijdens de dag gesprekken gevoerd over het belang van samen vormgeven aan de zorg van morgen en de gedeelde verantwoordelijkheid van van dokter & designer bij het centraal stellen van de wensen van eindgebruikers. De eerste minuten van het interview met Sicco Scherjon & Martinique Potharst zijn al beschikbaar:

Middagprogramma “Mijn Dagelijks Leven”: Ontwerpsessies

In ontwerpsessies verzorgd door IJsfontein, Rutgers, Garage2020, Panton, Ideate, CloudCuddle, De Hoogstraat & TU Delft steken alle aanwezigen de handen uit de mouwen om op de meest prangende ontwerpvraagstukken in de jeugdzorg antwoorden te vinden. Met behulp van beproefde methoden uit service design, gamedesign, product design en andere trajecten vormen games, producten en diensten de oplossingen voor hulp bij zes dagelijkse activiteiten: eten, slapen, bewegen, spelen, leren & vrijen.

Samen vormgeven aan de zorg van morgen in zes ontwerpsessies: Eten, Slapen, Bewegen, Spelen, Leren & Vrijen.

Innovaties ervaren in ‘Future Health Design’ Expo

Afsluitend, in de ‘Future Health Design’ Expo, zagen we wat ontwerpers in de zorg nu al doen om de mens centraal te stellen. Exposanten van Gezond Opgroeien:

  • Freek Teunen – Playground VR
  • Naomi Jansen – Chocobombes
  • Lotte Peerdeman – Luts en de Mispissers
  • Xander van den Arend – Movemat
  • Rosa de Vries – OOC Kussen
  • Lotte Leufkens – CloudCuddle

Meer zien? Bekijk de sfeerimpressie op Flickr of meld je aan voor de nieuwsbrief van My Circle of Life 2018.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?