Hoe wil je omgaan met doodgaan? Een vraag die voor mensen met zicht op het einde van hun leven moeilijk is te beantwoorden, maar waarop we in het maatschappelijke debat vaak denken het antwoord al te weten. Voor veel mensen geldt echter de heersende opvatting over wat waardig sterven is niet. Daarom moeten we het hebben over hoe we samen kunnen vormgeven aan empathische zorg die helpt bij het zichtbaar maken van persoonlijke wensen voor de laatste levensfase.

Waardig Sterven brengt de expertise van dokter & designer bij elkaar. De dokter die alles weet van het verlenen van de juiste zorg en de designer die alles weet van het vertalen van die kennis naar producten en diensten die het mogelijk maken voor jou om zelf met je gezondheid aan de slag te gaan. Maar zij zijn niet de enigen die de zorg van morgen kunnen en moeten vormgeven. Ook beleidsmaker & inwoner, verpleegkundige & patiënt, onderzoeker & ondernemer en zorgaanbieder & zorggebruiker doen mee.

Kom jij ook vormgeven aan Waardig Sterven?

BertBuizert

Bert Buizert

Directeur

STICHTING STEM

Thomas Wals

Thomas Wals

Motion- & Experience Designer

THOMAS WALS MOTION & EXPERIENCE DESIGN

– DESIGN EXPO –

WJRenger

Willem-Jan Renger

Hoofd Innovatiestudio

HOGESCHOOL VOOR DE KUNSTEN UTRECHT

teun

Teun Aalbers

CEO 

GAINPLAY STUDIO

Ellis Jonker Hartman

Ellis Jonker-Horstman

Directeur / Bestuurder

STICHTING EXPLOITATIE HOSPICE ALKMAAR

UCreate_Walter_Amerika_001-e1456830870220-891x1024

Walter Amerika

Connector in Chief 

U CREATE 

Marieke Sonneveld

Marieke Sonneveld

Assistent Professor

TU DELFT

mariek-van-der-weiden

Marieke van der Weiden

Onderzoeker

UITVAART VAN DE TOEKOMST

christa anbeek square

Prof. Dr. Christa Anbeek

Universitair Hoofddocent

UNIVERSITEIT VOOR HUMUNASTIEK

madeleen uitdehaag

Madeleen Uitdehaag

Associate lector Verpleegkundige Palliatieve Zorg

SAXION

isa vriese

Isa Vriese

Future Health Designer

U CREATE

Floor-Govers

Floor Govers

Design Researcher

DESIGN INNOVATION GROUP

Naomi-Jansen

Naomi Jansen

Food en Concept Designer

VOEDSELAPOTHEEK

Mark-Slager

Mark Slager

Apotheker

APOTHEEK ORION

PROGRAMMA

Ontvangst

09.00 uur
Ontvangst bezoekers

Welkom

09.30 uur

Woord van welkom door de dagvoorzitter film ‘My Circle of Life’.

Walter Amerika, Chief Connector U CREATE
Ellis Jonker Horstman, Directeur Hospice Alkmaar

Leren praten over de dood en de functie van sterfscenario's

10.00 uur

Dood gaan we allemaal. Maar als je dat weet hoe bereid je je dan voor? Veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Want waar moet je het over hebben? Sommige mensen schuiven het onderwerp liever voor zich uit, de ander bereid zich aan alle kanten voor. V Bert Buizert schetst hoe verschillend mensen met de dood omgaan en hoe professionals en familie hierin kunnen ondersteunen.

Bert Buizert, Directeur – Stichting STEM

De voorkeurshouding en kwaliteit van sterven

10.20 uur

Patiënten willen tijdens het sterven een zo hoog mogelijke hoge kwaliteit van leven hebben met zo min mogelijk pijn en vervelende symptomen. De voorkeurshouding bij het liggen lijkt hierop van grote invloed te zijn. Hoe kunnen we de wens van de patiënt hierin kenbaar maken? En wat zijn de effecten van de voorkeurshouding op de patiënt en de familie, bij het sterven en daarna?

Nynke Thien, fotograaf en onderzoeker Expertise Centrum Palliatieve Zorg Utrecht

Koffie- en theepauze

10.40 uur

Uitvaart van de toekomst

11.00 uur

De afgelopen 2 jaar deed Marieke van der Weiden onderzoek naar de uitvaart van de toekomst. Wereldwijd wordt er geëxperimenteerd met tal van nieuwe concepten, van virtueel leven na de dood tot vervangende robots. Je hoort van Marieke welke ontwikkelingen we in Nederland kunnen verwachten.

Marieke van der Weiden MA, onderzoeker Uitvaart van de toekomst

Design denken inzetten voor de laatste levensfase

11.20 uur

Het End of life lab onderzoekt hoe design kan bijdragen aan kwaliteit van leven in de laatste levensfase voor de patiënt maar ook de sociale omgeving, familie, vrienden, verpleegkundigen en mantelzorgers. Het gaat over ontwerpen voor palliatieve zorg, met de instelling:  “it is not about adding days to your life but about adding life to your days”.

 Dr. ir. Marieke Sonneveld, TU delft

Q&A met ochtendsprekers

11.40 uur

Lunchpauze

12.00 uur

ONTWERPSESSIES | SAMEN VORMGEVEN AAN WAARDIG STERVEN

RONDE 1

13.00 – 14.15 uur

In de eerste ronde kun je je verdiepen in één van drie dagelijkse activiteiten. Hoe zet je vraagstukken om in innovatieve ideeën die je kunt uitvoeren om mensen te ondersteunen bij eten, slapen en ontspannen in de laatste levensfase?

SLAPEN

Bij slapen denken we niet meteen aan continentie, het is een onderwerp dat in de laatste levensfase veelal onbesproken blijft maar van grote invloed is op onze beleefde kwaliteit van leven. S’nachts zelf naar de wc, s ‘ochtends even douchen, het zijn de dagelijkse dingen die patiënten in de laatste fase een gevoel van vrijheid en waardigheid geven. De realiteit is dat veel mensen het met continentiematerialen moeten doen. Hoe kunnen we ontwerpen inzetten om mensen hun waardigheid terug te geven?

Mark Slager, Apotheker, Apotheek Orion

Floor Govers, Design Researcher, Design Innovation Group

ETEN

Wanneer iemand in de laatste fase van zijn leven is, heeft hij steeds minder trek in eten en drinken. En dat terwijl eten een sociale activiteit is die mensen graag zo lang mogelijk volhouden. Niet kunnen eten door slikproblemen of verminderde smaak/reuk, vermindert de eetlust. Vaak wordt er gebruik gemaakt van aanvullende kunstmatige voeding, drinkvoeding en eiwitverrijkt. Maar wat is de wens van de patiënt?
Naomi Jansen is als ontwerper bij de Voedselapotheek constant opzoek naar nieuwe verbindingen tussen voeding en gezondheid en gebruikt design thinking om nieuwe concepten te ontwikkelen die bijdragen aan beter eten in de toekomst.

Naomi Jansen, Food en Concept Designer, Voedselapotheek

INTIMITEIT

Genegenheid is iets dat je het beste kunt uitdrukken met een aanraking. Even iemands hand vasthouden, zegt soms meer dan duizend woorden. Juist in de laatste levensfase is het onderwerp intimiteit of seksualiteit bespreekbaar maken belangrijk, het is immer het laatste contact met je geliefde. De rol van ontwerp hierbij, gaan we onderzoeken. Hebben we knuffelstoelen nodig? Of aankijk-bedden? Of hebben we misschien hulp nodig om aan te geven welk soort genegenheid we zoeken?

Madeleen Uitdehaag, Associate lector Verpleegkundige Palliatieve Zorg
Isa Vriese, Future Health Designer

Koffie- en theepauze

14.15 uur

RONDE 2

14.30 – 15.45 UUR

In de tweede ronde ontwerpsessies, ga je op basis van een actuele praktijkcase de diepte in met een ontwerpmethodiek. Ontwerpers die de methodiek toepassen delen hun kennis en nemen je mee in de uitdagingen die ze tegenkomen bij ontwerpen met mensen in de laatste levensfase.

CO-DESIGN ; LEVENSEINDE COACH

Er blijkt steeds meer behoefte aan ondersteuning rondom levenseinde, bijvoorbeeld met naasten een laagdrempelige wijze om vragen te stellen en levenseinde aan de orde te kunnen stellen. In deze sessie maak je kennis met technieken uit de creatieve industrie en ga je samen laagdrempelige oplossingen ontwerpen waarin cliënt en familie centraal staan.

 Willem-Jan Renger, Hoofd Innovatiestudio HKU
Teun Aalbers, Co-founder GainPlay Studio

COMMUNICATION DESIGN

Ervaringen delen over de dood of de periode voor de dood is voor de meeste mensen erg moeilijk. Christa Anbeek ontwikkelde een dialoogmodel, om contrastervaringen te bespreken en in meerstemmigheid daar weer uit te komen. In deze sessie verdiep je je in fundamentele kwetsbaarheid en wat kwetsbaarheid kan betekenen in de laatste levensfase.

Prof. Dr. Christa Anbeek, Universitair hoofddocent existentiële en levensbeschouwelijke reflectievaardigheden Universiteit voor Humanistiek

Future Health Design Expo

15.45 uur

Design Expo: Vormgeven aan Waardig Sterven

Thomas Wals, Motion & Experience Designer
Een leven – Installatie voor persoonlijk afscheid –  De innovatieve uitvaart

 

Ramona Verhoek – Plek voor Rouw
www.ramonaverhoek.nl

 

Kris van Geel-Niels de Jong-Loren de Bont – diverse projecten
http://studenthome.hku.nl/~kris.vangeel/pdf/duif_designguide_G&I_V2.0.pdf

 

Floris Roding – Gotelinde
https://www.youtube.com/watch?v=7SaJ2Hif0X8&feature=youtu.be

 

Mirthe van Berkel – Route door rouw

Borrelen

16.15 uur

Netwerk borrel

IK DOE MEE AAN DEZE LEVENSFASE

€129,-

Ik schrijf mij in voor WAARDIG STERVEN en betaal tot 16 september slechts €129,- in plaats van €165,- exclusief BTW.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?