Ontvangst

08.45 uur
Ontvangst bezoekers

Welkom

09.30 uur

Woord van welkom door de dagvoorzitter, introductie My Circle of Life 2018.

Walter AmerikaConnector in Chief – U CREATE

 

Sylke Renger, Sidekick dagvoorzitter

MIJN LIJF, MIJN BREIN

(OCHTENDPROGRAMMA)

We kunnen niet vroeg genoeg beginnen te leren wat gezondheid is en hoe je jezelf gezond kunt houden. Welke uitdagingen zijn er en welke design oplossingen passen daarbij? En hoe laten jongeren zich het liefst verleiden tot (gezonde) actie? In een plenair ochtendprogramma schetsen experts uit zorg, welzijn en design de context voor gezond opgroeien.

Kunnen we gezondheid voorspellen?

10.00 uur

Je gezondheid staat onder invloed van allerlei dingen. Wat krijg je bijvoorbeeld al mee van je ouders? En wat wordt bepaald door je leefstijl en je omgeving? Wat doet stress met je? En de kwaliteit van de lucht om je heen? Het project Lifelines kijkt naar alle factoren die in meer of mindere mate bepalend zijn voor de gezondheid van kinderen.

Sicco Scherjon, Hoogleraar Verloskunde, Gyneacoloog, Projectleider Lifelines – UMCG

Alles uit je kind halen wat erin zit

10.20 uur

Ontwikkeling van kinderen lijkt ‘vanzelf’ te gaan. Baby’s gaan lachen, praten, zingen, spelen en later naar school. Wat veel mensen niet weten is  dat stimulering van taal- en cognitieve ontwikkeling al bij hele jonge kinderen van belang is. Afgezet tegen een heel leven, geldt voor sommige kinderen dat al heel vroeg is bepaald dat er niet meer uitgehaald kan worden wat er in zit. Hoe kunnen we dit thema bespreekbaar maken? En waar kan de creatieve industrie bijdragen?

Martinique Potharst, manager Jeugdgezondheidszorg, gemeente Utrecht (wijken Overvecht, Zuilen, Ondiep, Pijlsweerd).

Koffie- en theepauze

10.40 uur

Jongeren motiveren voor gezond gedrag: hoe je dat (niet)?

11.10 uur
Hiervoor moeten we het jonge brein beter gaan begrijpen. Uit onderzoeken blijkt dat jongeren vooral gevoelig zijn voor andere jongeren. Hoe zet je deze kennis in om jongeren aan te zetten tot gezond gedrag? Of kun je alleen de slechtste dingen, zoals roken en drinken op een slimme manier voorkomen?

Rosa Meuwese, ontwikkelingspsycholoog Brain & Development Lab Universiteit Leiden

Hoe design bijdraagt aan beleving en emotie

11.30 uur
Hoe draagt design bij aan toekomstige zorg? Design speelt in op emoties. Design verleidt je iets op een bepaalde manier te doen. Hoe zet je deze kennis in om jongeren een gezonde basis mee te geven?

Paul Hekkert, Professor Industrial Design TU Delft

Q&A Met Ochtendsprekers

11.55 uur

Lunchpauze

12.15 uur

MIJN DAGELIJKS LEVEN

(MIDDAGPROGRAMMA)

Om effectieve en efficiënte zorg te bieden, moeten we in de leefwereld van kinderen en jongeren kruipen. Waar hebben ze behoefte aan? Wat zijn hun gewoonten en drijfveren in het dagelijks leven? Werk samen met de creatieve professionals, jongeren, andere professionals uit zorg en welzijn, onderwijs en bedrijfsleven in multidisciplinaire groepen aan oplossingen voor echte zorgvragen.

RONDE 1

13.15 uur
Onder leiding van een designer ga je in groepen aan de slag met gezondheidsvraagstukken. Je leert ontwerpmethoden en methodieken kennen en ontmoet vakprofessionals uit zorg, welzijn, design en onderzoek.

ETEN
Water?

Hoe zorg je ervoor dat kinderen gezond eten en drinken? In deze sessie leer je risicodoelgroepen, -momenten en -omstandigheden in kaart te brengen, om daarna oplossingen te bedenken voor structureel gezond gedrag.
Onno van der Veen, service designer & partner – Ideate
A
nita van Essen, Docentonderzoeker Gedrag, Publab (HU)

LEREN
Co-Design met kinderen

In deze sessie leer je hoe je kinderen actief kunt betrekken in het ontwerpproces. Ervaar verschillende co-design technieken en krijg aan de hand van praktische werkvormen en voorbeelden uit de praktijk antwoord op vragen als: Hoe neem je de wensen en behoeften van kinderen mee in het ontwerpproces? Hoe test je met kinderen? Wat sluit aan bij hun belevingswereld en leeftijdsgroep? En zijn kinderen zelf instaat vorm te geven aan gezondheid(sdoelen)?

Jochem Wilson – sr. interaction designer Panton & Joris Swaak – sr. designer Panton

SLAPEN
Time of Day Effect

Je bioritme is anders als je jong bent. Is het dan handig om in het 24-uurs ritme te leven van school, je ouders en de maatschappij? In deze ontwerpsessie werk je aan oplossingen om een ‘jong’ bioritme te volgen en ontdek je hoe voldoende rust, buiten zijn en beweging bijdraagt aan het herstel van een lichaam in de groei.

Jose Ermers, Revalidatiecentrum de Hoogstraat & Lotte Leufkens, CloudCuddle

Koffie- en theepauze

14.30 uur

RONDE 2

15.00 uur
Kies je sessie.

BEWEGEN
Voor je psychische gezondheid

Garage2020 zet zich in voor radicaal nieuwe oplossingen voor jongeren en gezinnen. In deze sessie onderzoek je hoe bewegen kan bijdragen aan de psychische gezondheid van jongeren die letterlijk en figuurlijk vast zitten.
Evelyn Visschedijk & Gabrielle Aguirrezabal – Garage2020

SPELEN
Het tijdperk van stilzitten

Hoe kunnen we spelelementen op een natuurlijke manier terugbrengen in het dagelijks leven van kinderen?  Wat doet spelen met lichaam en geest en wat gebeurt er als we te weinig spelen of niet kunnen spelen?  Ervaar het in deze sessie en maak kennis met o. de virtuele speeltuin!

Freek Teunen, afstuderend ontwerper TU Enschede en ondernemer Playground VR

Lisette van der Poel, hoofddocent Pedagogiek en spelexpert Hogeschool Utrecht

VRIJEN
Wensen en grenzen verkennen

Verliefd zijn, zoenen, groepsdruk, de eerste keer, sexting en respectvol met elkaar omgaan op het gebied van relaties en seksualiteit. Er zijn zoveel belangrijke thema’s bij seksueel gezond opgroeien. Maak kennis met ontwerpmethodieken en bedenk de juiste oplossingen voor gezonde seksualiteit en intimiteit.
Lotte Vergouwen, IJsfontein & Marianne Cense, Rutgers

Design Expo

16.15 uur
Wat werd al ontwikkeld rondom eten, leren, slapen, bewegen, spelen en vrijen? Beleef het zelf in de Gezond Opgroeien Design Expo. 

Einde conferentie & borrel

16.45 uur

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?