KEYNOTE E-HEALTH CONVENTION: CREATIVITEIT ALS RECEPT VOOR MEER GEZONDHEID EN GELUK

Het wordt steeds duidelijker dat we de wereld van zorg en welzijn – vakjargon voor gezondheid en geluk – met elkaar anders moeten vormgeven. Snel oplopende kosten en veel te weinig personeel de komende jaren vragen om innovatie op vele fronten. Dat die innovatie grotendeels gestoeld zal zijn op digitale technologie zal ook niemand verbazen. Immers, in tal van sectoren is die omslag gaande. Toch hebben juist gemeentes, ziekenhuizen en zorginstellingen vaak de grootste moeite om de vernieuwingsslag te maken. Hoe staat de creatieve industrie de zorgsector hierin bij?

Denk eens aan hoe we bankieren, boodschappen doen, ons laten vermaken. In de afgelopen jaren is daaraan veel opnieuw vormgegeven. Natuurlijk gaat de een er makkelijker mee om dan de ander, maar de smartphone en het internet zijn simpelweg niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En dus verwachten we als burger en patiënt van onze gemeentes, ziekenhuizen en zorginstellingen ook (digitale) dienstverlening die aansluit op onze behoeftes. Dat zijn immers de partijen, die ons helpen om gezond op te groeien, gebalanceerd te leven, gelukkig oud te worden en tenslotte waardig te sterven. Juist ook als we daar zelf tijdelijk of langdurig niet meer toe in staat zijn.

Om te vernieuwen kunnen de publieke sectoren zoals de zorg hulp van buiten goed gebruiken. De creatieve industrie biedt die graag aan in de vorm van ‘design denken en doen’. Niet alleen in het ontwerpen van diensten, producten en ervaringen. Maar ook in het adviseren over organisatievernieuwing en systeemverandering. En in het toevoegen van empathie en ethiek als nieuwe ontwerp-criteria, naast efficiëntie en effectiviteit. Want waar zorginnovatie vaak met succes werd gericht op het optimaliseren van deelprocessen (efficiëntie en effectiviteit), is de volgende stap om ervoor te zorgen dat systemen en processen aansluiten op de belevingswereld van de eindgebruiker (empathie). Aan empathie kleeft direct de vierde ‘e’, namelijk die van ethiek: want hoe ver willen we gaan in het begeleiden van mensen in het zorgdragen voor hun eigen gezondheid en geluk?

De ontwerpvisie op het geheel van zorg en welzijn en de manier waarop we digitalisering van zorg empathisch en ethisch aan moeten pakken voor meer gezondheid en geluk, is waarover de keynote van U CREATE zal gaan tijdens Emerce e-Health Convention.

Bekijk het volledige programma van Emerce e-Health Convention op de conferentiewebsite.
Met korting naar e-Health Convention? Kijk dan op de eventpagina op deze website.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?