KEN HET FINANCIERINGS LANDSCHAP EN 9 ANDERE TIPS BIJ ZORGOPSCHALING

Het aantal startende bedrijven in Nederland stijgt snel. De innovatiekracht die deze bedrijven brengen, is belangrijk bij de complexe uitdagingen in de zorg. Maar veel startups worstelen nog met businessmodellen voor zorginnovatie. In Scaling Up Health is het podium voor Stephan Hulsbergen (CbusineZ), Michel van Velde (OneShoe), Sjoerd Wennekes (ActiveCues) en Frank van Zon (Physitrack): de Utrechtse nominatie voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2017.

Vijf tips van zorgexpert Stephan Hulsbergen

Stephan Hulsbergen (CbusineZ & The Essence Consulting) verzorgt de kick-off presentatie met de eerste tip: begin bij het begin en focus je niet op de doelgroep voor je innovatie, maar de financiers ervan. Nu is het nog zo dat 95% van de zorginnovatie startups in Nederland geen gezond en duurzaam businessmodel hebben. Stephan geeft hierop vier andere tips over hoe het financieringslandschap nu werkt en waar veel innovatieve bedrijven nog geen rekening mee houden: substitutie krijgt geen medewerking door een verlaging van het budget, preventie is nog geen taak van zorgverzekeraars en een nieuw type zorg is voor de verzekeraar ook niet interessant: hij bepaalt niet, hij keert uit. Als laatste: zorg voor een bestaande betaaltitel via een registratie als je een directe investering voor of ondersteuning door een arts of prive betaling wilt.

Bekijk de slides van Stephan Hulsbergen

Vijf tips van zorg scale-ups OneShoe en ActiveCues

Michel van Velde van OneShoe deelt hoe het bureau groeide naar een geïntegreerd bureau voor strategie, reclame en development en vanuit die brede kennis koos voor ondernemen in de health & farma sector. De verschillende expertises binnen het bureau en de ervaring die zij in verschillende sectoren op hebben gedaan zet OneShoe nu met succes in de zorg in. De formule voor succes die Michel deelt is wat ze bij OneShoe hun ‘Wheel of Fortune’ noemen. Waarom een wiel? De verschillende onderdelen zijn de spaken ervan: als er een niet goed functioneert, loopt het wiel vast. Succes cases in de zorg van OneShoe zijn de website Thuisarts.nl en de app Thuis Meten.

 

Sjoerd Wennekes, oprichter van Active Cues, het bedrijf achter de Tovertafel Original, laat zien hoe je bij opschaling te maken krijgt met de ‘early majority’: een groep in het innovatiemodel van Rogers die, in tegenstelling tot de early adopters en innovators, een compleet andere aanpak en benadering vraagt. De tips van Sjoerd bij het betreden van dit stadium: breidt je marketing team uit en zet de stip aan de horizon goed. De BHAG (Big Hairy Audacious Goal) van Active Cues is 10 miljoen geluksmomenten in de zorg per dag veroorzaken. En ze zijn goed op weg: de Tovertafel Original verovert de Europese en straks wereldwijde zorgmarkt en er wordt gewerkt aan een nieuwe Tovertafel voor kinderen met een stoornis in het autisme spectrum: de Tovertafel Unique.

Physitrack Utrechtse nominatie Nationale Zorginnovatieprijs 2017

Economic Board Utrecht roept Physitrack aan het einde van de middag uit tot de Utrechtse nominatie voor de Nationale Zorginnovatieprijs. Physitrack, gesteund door Apple, loodst orthopedische oefeningen het digitale tijdperk in. Via videochat is het mogelijk een diagnose te stellen, een op maat gemaakt programma te maken en op afstand patiënten te monitoren. Wereldwijd wordt de toepassing al door 20.000 fysiotherapeuten ingezet.

Andere genomineerden waren De Virtuele Patiënt, SleepCare, Jouw Omgeving, Guidingtube, Uitlegservice bij labuitslagen, Klikik, ABCDate.nl, Mikzo en Improve. Active Cues sleepte met de Tovertafel de wildcard in de wacht. Hiermee maken ze nog kans om één van de tien genomineerden te worden voor de landelijke prijs.

Lees meer over Physitrack op de website van EBU.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?