KAN JE T-SHIRT EEN DIAGNOSE STELLEN OVER JE GEZONDHEID?

Met de ontwikkeling van draagbare technologie verandert kleding meer en meer in een medium dat we dragen op ons lichaam. Steeds meer modeontwerpers gaan zich dan ook richten op het ontwerpen van deze ‘slimme mode’: mode die niet langer wordt gemaakt voor man of vrouw, zomer of winter, maar voor een bepaald type gebruiker. Wat er gebeurt als die ‘modegebruiker’ een zorgbehoefte heeft, werd duidelijk tijdens Health Meets Fashion.

Kan je t-shirt een diagnose stellen over je gezondheid? We vroegen het ons af in JIM Utrecht: met 10 ontwerpers van slimme mode en wearable technology en 10 zorgprofessionals namen we een introductie op ‘gezonde mode’. Wat is het en hoe maak je het? In de introducerende workshop die de opmaat vormt naar een expositie op 23 mei duiken we in de wereld van gezonde mode met o.a. Pauline van Dongen, BeBright en Reshape Centre.

Ons datalichaam

Met een inleiding van design researcher Paulien Routs en voorbeelden uit de studio van Pauline van Dongen, Elitac en L’oreal maken we kennis met het ‘datalichaam’: een set informatie over ons lichaam samengevat in apps die zijn gekoppeld aan draagbare technologie. We houden onze gezondheid erop bij en ‘praten’ via de data met ons lichaam. Hoeveel suiker eet je, hoeveel stappen heb je gezet en hoe gaat het met je hartslag en lichaamstemperatuur? Met informatie uit slimme kleding, heb je zelf altijd alle informatie over je gezondheid bij je. Maar kan je t-shirt straks een diagnose stellen over je gezondheid? Of betrek je een arts bij de data uit het t-shirt om tot een diagnose te komen? Met dit toekomstbeeld in gedachten stappen zorgprofessionals en ontwerpers van wearable technology in een ontwerpsessie voor gezonde mode.

Drukpak voor brandwonden, een kalmerend-overall en een activerend t-shirt

Op basis van uiteenlopende vragen zijn 10 ontwerpers en 10 zorgprofessionals gematcht om samen aan de slag te gaan met het articuleren van een vraag, ontwerpbriefing en een schets van de gezonde mode oplossing. Voor de Brandwondenstichting resulteert dit in een ontwerp van een speciaal drukpak, waarbij de druk wordt gereguleerd op verschillende plekken op het lichaam door van slimme stof gebruik te maken. Voor de gehandicaptenzorg ontstaat een ontwerp voor een kalmerend overall, dat kan worden opgepompt en druk geeft wanneer een moeilijk verstaanbare (gehandicapte) cliënt zich onveilig voelt. Het pak moet meer drastische maatregelen, zoals een uitdoof-ruimte voorkomen. En precies andersom werkt een activerend t-shirt dat informatie geeft over hoe lang je al in je ziekenhuisbed ligt door van kleur te veranderen bij activiteit. 

Het sociale aspect van gezonde modeoplossingen blijkt erg belangrijk: wie heeft toegang tot de data uit jouw kleding? Of: wie helpt jou bij het gebruiken van je slimme kleding? Moedigt de omgeving je aan meer te bewegen omdat je shirt het zegt, of praat je met een arts over de data uit de app die bij jouw t-shirt is geleverd? Voor de modegebruiker met een zorgbehoefte moeten deze aspecten en de juiste kennis in een goed ontwerp samenkomen.

Meer Health Meets Fashion tijdens Expo met Pauline van Dongen

Wat gaat er veranderen in de zorg als we ons lichaam gemakkelijk en comfortabel kunnen koppelen aan sensoren? Experts van BeBright, Reshape Centre en wearable tech ontwerper Pauline van Dongen nemen je in woord en beeld verder mee in de wereld van gezonde mode op 23 mei tijdens de Health Meets Fashion Expo in JIM Utrecht.

Bekijk voor meer informatie en aanmelden de eventpagina op deze website.  

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?