JORIS JASPERS – HOOFD INNOVATIE UMCU: ‘DESIGNERS MOETEN BIJNA MEEDOEN MET WERK ZORGVERLENER’

Joris Jaspers, met de door zijn afdeling ontwikkelde camera-arm voor kijk­operaties. Foto: Peter Boer

‘Medische innovaties zijn nog te vaak toevalstreffers’, zo verklaarde Joris Jaspers – hoofd innovatie Medische Technologie van het UMC Utrecht – onlangs in een groot interview in het Financieel Dagblad. De industrie ontwikkelt een nieuwe technologie en pusht deze, maar vaak sluiten de innovaties net niet aan bij de behoefte in de praktijk. Wij stelden hem in dat kader nog een aantal aanvullende vragen.

Hoe kijk je aan tegen de stelling Dokter + Designer = Patient Centraal?

Ik ben het eens met de stelling; een product moet zodanig ontworpen worden dat de gebruikers (arts, zorgverlener, patiënten) het fijn vinden om te gaan gebruiken. Daartoe moet de designer heel nauw samenwerken met de zorgverlener – bijna meedoen met zijn of haar werk – om tot de juiste vertaalslag te komen richting een werkbaar product.

Weet de gezondheidszorg wat de creatieve industrie doet en kan bijdragen. Het zijn immers alle twee topsectoren? En zo nee, hoe krijgen we die kennis en kunde wel ‘geland’?

Dat kan beter, maar er zijn voldoende initiatieven gaande. Zo gebruikt het AMC game-designers in onderzoek naar trainingsmogelijkheden voor chirurgen, om zo het noodzakelijke trainen vooral leuk te maken, want dan wordt het vanzelf effectief. Ook in het UMC werken we o.a. met U CREATE aan oplossingen voor de Spoed Eisende Hulp. Het belangrijkst voor het laten landen in de zorg van de kennis van de Creative Industrie is het nog meer zichtbaar worden. Laat op congressen of in vakbladen van zorgverleners zien wat jullie bereikt hebben en kunnen.

Is het bij zorginnovatie nog steeds onderzoek en ontwikkeling (R&D) of is de tijd inmiddels rijp voor ontwikkeling en onderzoek (D&R)?

Het is volgens mij R&D&R: je moet eerst goed onderzoek doen in de praktijk naar waar innovaties nodig en mogelijk zijn. Als je dan de echte “Clinical Needs” onderzocht hebt komt de fase van Ontwikkeling en vervolgens lukt implementatie alleen als je vervolgens weer Onderzoek doet naar de effecten. De zorg is conservatief en de verzekeraars ook dus alleen met de juiste bewijsvoering krijgt een innovatie een kans.
De praktijk is natuurlijk ook: R&D, R&D, R&D tot I&U (I=Implementatie en U+Uitrol).

My Circle of Life 2018: Een jaar lang samen vormgeven aan de zorg van morgen

Gezond opgroeien, gebalanceerd leven, gelukkig oud worden en waardig sterven. Het is wat we allemaal willen en allemaal zouden moeten kunnen. Maar om vorm te geven aan toekomstige zorg die ons daar echt bij helpt, moeten we samenwerken: dokters met designers, onderzoekers met patiënten en beleidsmakers met inwoners. Tijdens My Circle of Life 2018 geven we een jaar lang samen vorm aan de zorg van morgen. Dat doen we tijdens vier conferenties: Gezond Opgroeien, Gebalanceerd Leven, Gelukkig Oud Worden en Waardig Sterven. Doe je ook mee?

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?