IRIS PROJECT – APP VOOR KINDEREN MET FAMILIAIRE BIPOLAIRE STOORNISSEN

IRIS (Identifying Risk, Increasing Strength) is een initiatief van Manon Hillegers (UMCU Psychiatrie) en Loes Keijsers (Universiteit van Tilburg). Op basis van hun (langdurig) wetenschappelijk onderzoek zijn er bijzondere uitkomsten die vragen om een creatieve toepassing. De eerste uitkomst is een nieuwe mogelijkheid om van adolescenten individuele mood profiles op te stellen. Met die mood profiles kan een expert snel een onderscheid maken tussen gezonde, kwetsbare en zieke jongeren. Dit is van groot belang omdat het bij adolescenten moeilijk is vast te stellen wanneer er sprake is van normaal pubergedrag en wanneer er reden is tot zorg.
De tweede uitkomst komt uit een langlopend onderzoek naar kinderen van ouders met een bipolaire stoornis. Uit dit onderzoek blijkt dat de individuele ‘coping strategie’ van jongeren een belangrijke voorspellende waarde heeft of jongeren zelf stemmingsstoornissen ontwikkelen. 
Samen met UCreate en HKU Innovatie Studio is er een minimal viable prototype ontwikkeld en getest gedurende 8 weken met 21 (gezonde) adolescenten.
In week 1 en 8 werden de jongeren 8 maal per dag bevraagd om hun mood profile te kunnen opstellen. In week 2 tot en met 7 kregen de jongeren ‘challenges, ludieke opdrachten die, gemaakt in co-creatie met jongeren, en gecombineerd met game design elementen uitdaagde om hen een andere coping strategie te laten aannemen. 
Inmiddels zijn de resultaten van de test duidelijk en heeft een eerste validatie uitgewezen dat de app impact heeft en verder doorontwikkeld kan worden. Er zijn nu vervolg aanvragen uitgezet om de doorontwikkeling te ondersteunen en naar opschaling te gaan.
UCreate ondersteunt dit proces om IRIS tot een succes te maken.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?