'BEHAVIOURAL LENSES' WORKSHOP

Gedragsverandering is een actueel onderwerp: jongeren moeten minder drinken, autorijders voorzichtiger rijden, medewerkers stressvrijer werken. Door vanuit een vijftal verschillende invalshoeken te kijken naar deze vraagstukken, is het mogelijk om gezonder, veiliger en duurzamer gedrag te ontwerpen.

Workout Behavioural Lenses

In deze workout leer je aan de hand van The Behavioural Lenses gedragsdoelstellingen van jouw organisatie, afdeling of product scherp te maken en te vertalen naar interventies. Deze workshop is bedoeld voor iedereen die een (concept) idee heeft voor een gedragsveranderende dienst of daar in de toekomst mee aan de slag wil.

In drie praktische oefeningen maken we kennis met ontwerpen voor gedragsverandering. Bij iedere oefening hoort een korte theoretische inleiding met veel praktische voorbeelden, daarna gaan we samen aan het werk.

De workout heeft de volgende opbouw:

  1. Conceptevaluatie met Behavioural Lenses

  2. Doelgedrag en stakeholdermapping

  3. Doelgroep -en probleemanalyse

In deze workout leer je:

  • Potentieel succesvolle en niet succesvolle interventies voor gedragsverandering herkennen

  • Werken met de gedragslenzen uit de toolkit The Behavioural Lenses

  • Inhoudelijk gesprekspartner zijn met creatieve bureau’s en interne stakeholders

  • Doelgroepen, doelgedrag en stakeholders benoemen

  • Richting bepalen voor je eigen innovaties en interventies

De workout duurt van 9.30 – 16.30 en is inclusief lunchpauze en koffiebreaks.

Docenten

Sander Hermsen, (1973) is auteur van het Draaiboek Gedragsverandering en de toolbox Behavioral Lenses. Hij studeerde sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Graphic Design aan de Artez Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem. Daarna werkte hij als zelfstandig ontwerper. Sinds 2011 is hij als docent en sinds 2012 als onderzoeker verbonden aan de faculteit Communicatie en Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Daar werkt Sander aan de ontwikkeling van producten die communicatieprofessionals helpen om evidence based producten en diensten te ontwerpen die aanzetten tot duurzaam en gezond gedrag. Daarnaast doet hij onderzoek naar de mogelijkheden van digitale technologie om ongewenste gewoonten duurzaam te veranderen.


Mario de Zeeuw, (1977) is senior ontwerper bij Panton, ontwerpers voor de zorg. Na het afronden van zijn studie industrieel ontwerpen aan de TU Delft is Mario actief als ontwerper, waarbij hij een passie heeft voor vraagstukken waarin techniek, gebruik en design vanaf start hand in hand gaan. Sinds 2009 is hij werkzaam bij Panton, waarbij zijn werk zich volledig richt op innovaties voor de zorg. Hier werkt hij als ontwerper en projectleider aan uiteenlopende projecten in de medische sector voor medical device companies, startups, ziekenhuizen en zorginstellingen. Bij uitstek in de zorg, voor zowel de patiƫnten als de zorgverleners, kunnen interventies voor gedragsverandering bepalend zijn voor de veiligheid en/of effectiviteit van behandelingen en de gezondheid van patiƫnten, daarom heeft dit vakgebied al geruime tijd de specifieke interesse van Mario.

Log in with your credentials

Forgot your details?