ALLERGOGO

EEN ONTWERP VOOR GEZOND GEDRAG

GRIP OP JE HOOIKOORTS MET EEN APP

De AllerGoGo is een bijzondere, nieuwe app van het Deventer Ziekenhuis om de snel groeiende groep van kinderen met allergieklachten, tussen de 7 en 16 jaar, te helpen veel meer grip te krijgen op hooikoorts.

Bij hooikoorts kun je last hebben van rode en jeukende ogen, een loopneus, niezen of ben je zelfs benauwd. Gelukkig is hooikoorts goed te behandelen. De app AllerGoGo helpt hierbij. Het Deventer Ziekenhuis heeft samen met Panton en de Appbakkers een app speciaal voor kinderen met hooikoorts ontwikkeld.

Interactieve oplossing voor hooikoorts

De app helpt kinderen inzicht te krijgen in hun klachtenontwikkeling en medicatiegebruik. Niet door een ‘saai’ dagboekje in te vullen, maar juist op een speelse manier. Patiëntjes kunnen kiezen om dat te doen met een grappig figuurtje, allergotchi, of met een selfie net als bij Snapchat. Met behulp van allergotchi of de selfie worden klachten vastgelegd en wordt medicijngebruik bijgehouden. De app laat in een overzicht zien hoe het met de hooikoorts gaat tijdens het hooikoortsseizoen. Nuttige informatie die met de arts besproken kan worden. Ook bevat de AllerGoGo handige tips om het erger worden van de hooikoorts te voorkomen.

AllerGoGo helpt kinderen met het leren herkennen van symptomen (zien en beseffen) en het leren herkennen welke medicatie helpt (kunnen).

Voor en met kinderen ontwikkeld

De ontwikkeling van AllerGoGo is een mooi voorbeeld van co-creatie. Het idee van de app is ontstaan bij de zorgprofessionals die dagelijks met de patiëntjes te maken hebben. Maar vooral ook ouders en kinderen hebben een belangrijk rol gespeeld in de totstandkoming van de app. De patiëntjes werden al in een vroeg stadium in het ontwikkeltraject betrokken.

(H)app jij het beste idee voor jouw DZ?

De app ontwikkeling van AllerGoGo is voortgekomen uit de prijsvraag “(H)app jij het beste idee voor jouw DZ?”, die het Deventer Ziekenhuis begin 2017 onder haar medewerkers had uitgeschreven. Uit maar liefst 46 inzendingen is AllerGoGo als winnaar uit de bus gekomen.

Panton heeft het Deventer Ziekenhuis ondersteund bij het selectietraject. In de vorm van twee workshops begeleidde Panton 10 geselecteerde kanshebbers bij het uitwerken van hun app-ideeën. De workshops vonden plaats in het Creative Lab van Panton.

“Door de app en de allergotchi waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn, leren kinderen zelf om tijdig medicatie te nemen”

Veronique van Hoogmoed, innovatie coördinator Deventer Ziekenhuis

WIE WAREN ALLEMAAL BIJ DIT PROJECT BETROKKEN?

De ontwikkeling van de AllerGoGo is een bijzonder verhaal over co-creatie in de zorg. Patiënten, ouders, kinderartsen en slimme ICT’ers zaten samen aan de tekentafel en maakten het mogelijk dat de app binnen een jaar te downloaden is in de App Store en Play Store.

Een idee verzonnen op de kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis en ontwikkeld door Panton ontwerpers in de zorg in samenwerking met de Appbakkers. Maar last not but least: tot stand gekomen door co-creatie met kinderen (en hun ouders) met hooikoorts.

Jochem Wilson

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

E info@ucreate.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?