FINANCING FUTURE HEALTH DESIGN: ZOEK DE BETALER EN DE JUISTE VRAAG

Een versnelling van innovaties waarbij zorg op een andere manier wordt ontworpen is hard nodig om de toekomstige zorgvraag te kunnen blijven beantwoorden. Voordat een creatieve innovatie marktrijp is, kent deze veel stadia waarin de kosten letterlijk voor de baten uitlopen. Stephan Hulsbergen (The Essence Consulting), Marleen Jansen (Rabobank), Merel Vingerhoets en Brenda Jansen (Reis van 5) en Susanne Baars (iGen) deelden op 27 juni in JIM Utrecht hun kennis over de financieringsvormen en modellen die passen bij iedere fase van de creatieve onderneming in de zorg.

Ondernemen in de zorg is een vak apart

Stephan Hulsbergen, beoordeelde bij CbusineZ veel nieuwe concepten en ideeën voor de zorg en ziet dat ondernemen in de zorg echt een vak apart is: “Er zijn veel manieren om te starten met het ontwikkelen van jouw zorginnovatie, maar de manier die ik het vaakst zie gebeuren is meestal alleen gericht op de eerste fase van het ontwikkelen van de innovatie. Die focus op het ontwikkelen is uiteindelijk bijna nooit duurzaam.” Hij schetst de situatie waarin je een vernieuwend idee hebt voor de zorg, investeerders die mee gaan en misschien zelfs een ziekenhuis dat interesse toont door een populatie beschikbaar te stellen bij het ontwikkelen van jouw product of dienst. En dan komt het moment dat je van idee naar praktijk moet: je moet iets gaan ontwikkelen, maar er is nog niemand die dat wil financieren. Hulsbergen ziet ondernemers vaak een aantal aannames doen, waar het op stuk loopt. Zijn advies: start je onderneming aan de kant van duurzame financiering. Subsidie is hartstikke mooi, maar zorg dat je financiering rijp is voor de lastige gereguleerde zorgmarkt waarin ZVW, WMO, WLZ en de Jeugdwet de belangrijkste betalers zijn.

De tips van Stephan:

  • Zorg dat je het ecosysteem kent: de verantwoordelijkheden over financiering van zorginnovaties zijn vaak bij verschillende partijen belegd. Gemeenten beslissen vaak ook mee over de financiering via WMO of ZVW;
  • PGB is geen vrij te besteden budget, er moet specifieke verantwoording voor de besteding ervan worden afgelegd;
  • Zonder betaaltitel van de Nederlandse zorgautoriteit kom je niet ver;
  • Onderzoek of er aanvullende wetgeving van toepassing is op het gebied waarin jouw innovatie past. Bijvoorbeeld: je kunt nog zo’n goede app voor valpreventie hebben, maar als er regelgeving is die voorschrijft dat er maar 10 aanbieders van hulpmiddelen voor valpreventie mogen zijn en jij bent de 11e dan kom je er niet tussen;
  • Ontdek wie jouw innovatie kan voorschrijven;
  • In het ziekenhuis moet jouw innovatie zorg substitueren, om er budget voor te kunnen vrijmaken;
  • Een zorgverzekeraar vindt leefstijl in principe geen zorg;
  • Bekijk of je innovatie kan worden ingepast in een DBC (diagnose-behandelcombinatie)

Bekijk de presentatie van Stephan Hulsbergen

De 3 T’s van Rabobank bij innovatief ondernemen in de zorg

Transpiratie, tranen en toast, dat zijn de 3 T’s waar Marleen Jansen, Sectorspecialist Gezondheidszorg bij Rabobank op hamert als het gaat over ondernemen in de zorg. Eerst gaat het over hard werken (transpiratie), dan over tegenslagen (tranen) en uiteindelijk over het vieren van kleine en grote successen (toast). Ze haakt in op de uitleg van Stephan Hulsbergen over de complexiteit van het financieringslandschap in de zorg en geeft aan dat ondernemers de juiste partners moeten vinden om hier goed op in te haken.

Rabobank ziet een nieuw zorglandschap ontstaan waar ondernemers op in moeten spelen

Rabobank gelooft in grote veranderingen in het zorglandschap: van een ziekenhuis dat centraal staat, bewegen we steeds meer naar een ‘caring community’. “Wij vragen ondernemers daarom altijd eerst hoe hun innovatie in dat nieuwe landschap past”, zegt Jansen. Daarnaast is het belangrijk dat ondernemers zich realiseren dat de zorg een gesloten systeem is: met een eigen netwerk van beroepsorganisaties, opleidingen en kwaliteitsinstituten. Rabobank kan een introductie bieden in dat netwerk, vanuit een lokaal perspectief. In haar presentatie zet Jansen de mogelijkheden voor bedrijfsfinanciering uiteen die er zijn voor bedrijven in de pre-seed, seed, start en groeifase.

Bekijk de presentatie van Marleen Jansen

Praktijkervaringen: De Reis van 5 en iGen

In interviews met Merel Vingerhoets en Brenda Jansen van De Reis van 5 en Susanne Baars van iGen blijkt hoe het ‘zweten’, maar ook de complexiteit van het financieringslandschap zorgt voor uitdagingen bij het opstarten van een innovatieve onderneming in de zorg.

Met De Reis van 5 wonnen Brenda en Merel verschillende innovatieprijzen, waaronder de Ureka Mega Challenge van UMC Utrecht, die hen veel zichtbaarheid en een belangrijke opstap gaven in de eerste fase van de onderneming. Met hulp van verschillende partijen, waaronder UMCG, Wilhelmina Kinderziekenhuis en U CREATE en een flinke dosis doorzettingsvermogen is het tot een lancering van het spel De Reis van 5 gekomen in de Efteling. De dames hebben nu 500 spellen van de productieband in voorraad, waarmee ze nog veel kunnen leren over hun markt. Het zoeken is naar duurzame financieringsstromen voor het bedrijf. Die zitten niet alleen in het verkopen van het product, maar mogelijk ook in consultancy op het gebied van co-creatie waar Brenda en Merel bedrijf veel kennis over hebben opgedaan.

Brenda Jansen en Merel Vingerhoets lanceren
na 2 jaar onderzoeken en investeren hun spel:
De Reis van 5

 

Susanne Baars is bezig de Nederlandse en internationale zorgmarkt te veroveren met iGen: een e-health platform dat wereldwijde toegang tot genetische data mogelijk moet maken voor iedereen. Susanne geeft aan hoe je ideeën over financiering kunnen veranderen door ervaringen in de praktijk: “De klinisch geneticus leek voor ons het beste startpunt voor financiering van het platform, alleen kwamen we er al snel achter dat daar een angst heerst dat dergelijke systemen het werk van mensen gaan overnemen. We zijn nu in gesprek met huisartsen vanuit hun rol als poortwachter voor het doorverwijzen van patiënten naar de juiste specialist. Ook praten we met het ministerie, maar de eerste financiering vinden gaat nog een uitdaging zijn door onze focus op het beschikbaar maken van genetisch materiaal.”

 

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?