Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

VAN INNOVATIE NAAR HUISKAMER II: ETHIEK & GELUK IN DIGITALE DIENSTEN

2 april 2019, 15:00 - 18:00

AAL, ZonMw en U CREATE slaan de handen ineen om samen met partners en deskundigen te exploreren welke mogelijkheden er op korte termijn zijn voor een spoediger implementatie van innovaties. In deze tweede sessie hebben we het over ethiek & geluk.Technologieën zoals sensor- en cameraobservatie, kunstmatige intelligentie en robotica brengen nieuwe, ethische vragen met zich mee. Wanneer voldoet de technologie aan de wettelijke privacy-vereisten? Hoe voorkomen we een “big brother-gevoel” bij de potentiële gebruiker? En hoe draagt technologie die zorgt dat we langer thuis kunnen blijven wonen niet alleen bij aan onze zelfredzaamheid, maar ook aan ons gevoel van geluk? Mag een robot menselijk contact vervangen? En, in hoeverre gelden voor domotica andere ethische waarden dan voor reguliere consumententechnologie?

Samen met deskundigen op het gebied van digitale dienstverlening, geluk en ethiek buigen wij ons op dinsdag 2 april over deze en andere kwesties. Wat weten we al? Welke kennis, methoden en hulpmiddelen hebben we tot onze beschikking? En waar moeten we nog dieper over nadenken?

Programma

 • 15.00: Welkom door U CREATE
 • 15.10: Ervaringen van ZonMw-programma’s en AAL met ethiek innovaties
 • 15.20: Geluk en Design door Carin Cuijpers, founder GeluksBV
 • 15.30: Het integreren van waarden en in datagedreven diensten door Marlies van Steenbergen, lector Betekenisvolle Digitale Diensten Hogeschool Utrecht
 • 15.45: Het DEDA instrument door Iris Muis, Utrecht Data School
 • 16.00: Pauze
 • 16.15: Reflectie
 • 16.30: Paneldiscussie aan de hand van cases uit AAL / ZonMw-projecten & van andere deelnemers.
 • 17.15: Afsluiting en borrel
 • 18.00: Slot

Aanmelden

U bent als partner van de organiserende partijen van harte uitgenodigd om een of meer van deze bijeenkomsten bij te wonen, houdt er wel rekening mee dat het verplicht is om u aan te melden. Meld je hier aan.

Wij stellen het op prijs wanneer u zelf ook een inhoudelijke bijdrage levert aan iedere sessie door het delen van uw ervaringen, vragen en oplossingen. Mede aan de hand van uw inbreng richten wij de sessie in.

Heeft u vragen? Voor praktische zaken kunt u contact opnemen met Isa Vriese (isa.vriese@ucreate.nl). Voor inhoudelijke zaken met Geja Langerveld van AAL (langerveld@zonmw.nl) en Karin Alfenaar van U CREATE (karin.alfenaar@ucreate.nl).

Over de reeks ‘Van innovatie naar huiskamer’

Nieuwe technologieën, zoals robotica, slimme speakers en sensoren, maken het mogelijk om langer zelfstandig te leven en thuis te wonen, ondanks ouderdomsgebreken of de beperkingen van een ziekte of handicap. Overheden, gebruikers(organisaties), onderzoekers en bedrijfsleven werken volop aan de ontwikkeling hiervan.

Toch sijpelen deze nieuwe technologieën maar langzaam door naar de huiskamer, keuken, bad- en slaapkamer van degenen voor wie ze zijn bedoeld. Het AAL-programma, enkele andere programma’s van ZonMw en het Centre of Expertise Future Health Design U CREATE slaan de handen ineen om samen met partners en andere deskundigen te exploreren welke mogelijkheden er op korte termijn zijn voor een spoediger implementatie van innovaties. Zij starten met drie Health-Tuesdays in Utrecht, rond de volgende drie thema’s:

 • innovatief onderbouwen
 • ethiek & geluk
 • vermarkten van ICT innovaties voor ouderen.

Gegevens

Datum:
2 april 2019
Tijd:
15:00 - 18:00
Evenement Categorie:

Locatie

JIM Utrecht
Beatrixgebouw, 6e verdieping
Utrecht, 3521AL
Site:
https://jim.spaces.nexudus.com/en

Organisatoren

U CREATE
AAL
ZonMw

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?