Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

ONTWERPEN VOOR DE LAATSTE LEVENSJAREN

14 november 2017, 15:00 - 18:00

Je bent al wat ouder en er wordt een ernstige ziekte geconstateerd. Hoe houd je dan de regie over je eigen leven? Gebeuren er juist die dingen die je heel graag wilt – ook als je aanvankelijk niet goed weet wat je eigenlijk wilt? Hoe kom je erachter wat je eigenlijk wilt? En hoe stel je de juiste vragen over medische of existentiële zaken? Hoe creëer je de tijd en de gelegenheid om hierover na te denken en te praten met je partner, je kinderen, je omgeving, maar ook met artsen?

De creatieve industrie ontwikkelde al veel oplossingen in co-creatie met zorgprofessionals, patiënten en hun omgeving voor zeer verschillende vraagstukken in de zorg. Toch lijkt er rond het invullen van de laatste levensjaren nog weinig te worden samengewerkt tussen de zorg en de creatieve industrie.

Programma

Hoe kun je met behulp van ontwerp, co-creatie en de ontwikkeling van interventies, medische en existentiële vraagstukken ten aanzien van het invullen van het leven in de laatste levensjaren adresseren – op een integere manier met regie vanuit de patiënt zelf – zodat deze beslissingen kan nemen die bij hem of haar passen?” 

Na twee expert presentaties gaan we in discussie over dit vraagstuk en maken we een aanzet voor het ontwikkelen van een programma over het onderwerp.

Moderator: Willem Jan Renger, HKU

 • 14:45 uur: Ontvangst
 • 15:00 uur: Welkom en expert presentaties:

  Wat is Waardigheid Aan Het Einde van het Leven? | Ineke Koedam

  In haar presentatie gaat Ineke in op de zaken die in de laatste levensjaren belangrijk zijn voor mensen. Ze benoemt welke overeenkomsten en verschillen er zijn in wensen en wat de belangrijkste vragen die spelen.

  Gezondheid en Welbevinden Verbeteren door Games met Impact | Teun Aalbers

  Aan de hand van het concept van de wensboom geeft Teun inzicht in de uitdagingen die er zijn in het ontwerpproces bij het ontwikkelen van een interventie voor mensen in de laatste levensjaren.

 • 15:45 uur: Werksessie
  Waar moet het accent liggen in de ontwikkeling van kennis en ontwerpoplossingen in de laatste levensjaren?
 • 17:00 uur: Terugkoppeling
 • 18:00 uur: Afsluiting

Over de sprekers

 • Willem-Jan Renger is hoofd van de Innovatiestudio van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en coach/docent bij de master Crossover Creativity ook ondergebracht bij HKU.
 • Ineke Koedam is voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven, ervaren hospicewerker en schrijver van het boek ‘In het Licht van Sterven’
 • Teun Aalbers is commercieel directeur van Gainplay Studio, Improving health through impactful play

Registratie

Je kunt je voor deze bijeenkomst opgeven tot uiterlijk 12 november bij Irmgard Noordhoek: irmgard.noordhoek@ucreate.nl. 

Bereikbaarheid OV

JIM, de Jaarbeurs Innovation Mile ligt op 5 minuten loopafstand van Utrecht CS. Bij het verlaten van het station aan de Jaarbeurszijde vind je direct aan de linkerkant de ingang naar de ‘traverse’. Deze brengt je naar de centrale hal van het Beatrixgebouw, waar je de lift kunt nemen naar de 6e verdieping.

Benieuwd naar de looproute? Bekijk dan deze video.

Parkeren

Kom je met de auto, kies dan voor P3  van het parkeerterrein van Jaarbeurs. Uitrijkaarten zijn beperkt beschikbaar, geef het tijdig aan bij Irmgard Noordhoek.

Gegevens

Datum:
14 november 2017
Tijd:
15:00 - 18:00
Evenement Categorie:

Locatie

JIM Utrecht
Beatrixgebouw, 6e verdieping
Utrecht, 3521AL
Site:
https://jim.spaces.nexudus.com/en

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?