Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

VAN INNOVATIE NAAR HUISKAMER I: INNOVATIEF ONDERBOUWEN

26 februari 2019, 15:00 - 18:00

AAL, ZonMw en U CREATE slaan de handen ineen om samen met partners en deskundigen te verkennen welke mogelijkheden er op korte termijn zijn voor een snellere implementatie van innovaties. In de eerste van drie sessies kijken we naar innovatief onderbouwen. Want bij ieder innovatieproject is het van belang om te onderbouwen dat de oplossing niet alleen effectief is (doet het wat het belooft te doen), maar ook efficiënt (brengt het wat extra’s of kost het minder geld of tijd?) en empathisch (wat draagt de oplossing bij aan de kwaliteit van leven van ouderen en hun verzorgers?). Kortom: hoe bewijzen we de werking van de oplossing en hoe onderbouwen de meerwaarde voor individuen en de betrokken organisaties?

Een van de redenen voor de achterblijvende implementatie van innovaties – vooral in de zorg – is dat de traditionele methoden, zoals randomised clinical trials (rct’s), om de effectiviteit van deze technologieën te testen niet toereikend zijn. Technologie ontwikkelt zich snel, waardoor deze alweer achterhaald is zodra het – vaak meerjarige – validatieproces is afgerond. Traditionele methoden vragen bovendien om inspanningen van een representatieve onderzoekspopulatie, die lastig is te vinden. En tot slot zijn er aanzienlijke kosten mee gemoeid. Het onderbouwen van de meerwaarde voor individuen en betrokken organisaties is een proces, waarin verschillende stakeholders op diverse momenten geraadpleegd worden. Voor veel onderzoekers en andere innovatoren is dit een complex proces, waarvoor het juiste instrumentarium hen (nog) ontbreekt.

Samen drempels voor innovaties verlagen

Verschillende partijen zoeken naar een manier om deze drempels voor innovaties te verlagen. Zo organiseerde ZonMw in 2015 een conferentie over alternatieven voor rct’s en verscheen een rapportage over hetzelfde onderwerp, gebaseerd op een kennissynthese uit 2013. Ook het programma Growing Games en de applied gaming sector vroegen aandacht voor de nieuwe vormen van onderzoek, die beter passen bij de ontwikkeling van games en andere m- en e-health innovaties. Het is niet mogelijk om een ‘kookboek’ te schrijven met universele recepten om te komen tot het meest passende onderzoeksdesign. Elk project heeft zijn eigen vraagstelling(en) en randvoorwaarden. Zaak is dat onderzoekers de vraagstelling(en) scherp formuleren en hun designkeuze onderbouwen. Beide voornoemde publicaties geven daar aanknopingspunten voor.

Wat is de stand van zaken nu? En wat kunnen ontwikkelaars leren uit de designwereld? Op dinsdag 26 februari wisselen we uit over de laatste ontwikkelingen en recente ervaringen. Doet u mee? En heeft u zelf vragen of ervaringen op dit gebied die u wilt delen? Meld u aan via de volgende link.

Programma

 • 15.00: Welkom door U CREATE en ZonMw
 • 15.10: Innovatieve methodieken: van ontwikkelfase tot opschaling – ervaringen uit AAL, door Henk Herman Nap, Vilans
 • 15.30: Co-Design & Participatief ontwerpen, door Jelle van Dijk, Universiteit Twente
 • 15.45: Innovatiemethode van IJsfontein, door Evert Hoogendoorn, IJsfontein
 • 16.00: Pauze
 • 16.15: Reflectie
 • 16.30: Paneldiscussie aan de hand van cases uit AAL / ZonMw-projecten & van andere deelnemers
 • 17.15: Afsluiting en borrel
 • 18.00: Slot

Aanmelden

U bent als partner van de organiserende partijen van harte uitgenodigd om een of meer van deze bijeenkomsten bij te wonen, houdt er wel rekening mee dat het verplicht is om u aan te melden. Meld je hier aan.

Wij stellen het op prijs wanneer u zelf ook een inhoudelijke bijdrage levert aan iedere sessie door het delen van uw ervaringen, vragen en oplossingen. Mede aan de hand van uw inbreng richten wij de sessie in.

Heeft u vragen? Voor praktische zaken kunt u contact opnemen met Isa Vriese (isa.vriese@ucreate.nl). Voor inhoudelijke zaken met Geja Langerveld van AAL (langerveld@zonmw.nl) en Karin Alfenaar van U CREATE (karin.alfenaar@ucreate.nl).

Over de reeks: Van innovatie naar huiskamer

Nieuwe technologieën, zoals robotica, slimme speakers en sensoren, maken het mogelijk om langer zelfstandig te leven en thuis te wonen, ondanks ouderdomsgebreken of de beperkingen van een ziekte of handicap. Overheden, gebruikers(organisaties), onderzoekers en bedrijfsleven werken volop aan de ontwikkeling hiervan.

Toch sijpelen deze nieuwe technologieën maar langzaam door naar de huiskamer, keuken, bad- en slaapkamer van degenen voor wie ze zijn bedoeld. Het AAL-programma, enkele andere programma’s van ZonMw en het Centre of Expertise Future Health Design U CREATE slaan de handen ineen om samen met partners en andere deskundigen te exploreren welke mogelijkheden er op korte termijn zijn voor een spoediger implementatie van innovaties. Zij starten met drie Health-Tuesdays in Utrecht, rond de volgende drie thema’s:

 • innovatief onderbouwen
 • ethiek & geluk
 • vermarkten van ICT innovaties voor ouderen.

Gegevens

Datum:
26 februari 2019
Tijd:
15:00 - 18:00
Evenement Categorie:

Locatie

JIM Utrecht
Beatrixgebouw, 6e verdieping
Utrecht, 3521AL
Site:
https://jim.spaces.nexudus.com/en

Organisatoren

U CREATE
AAL
ZonMw

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?