Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

HEALTH TUESDAY DEBAT | PUBLIEKE WAARDEN IN DE DIGITALE GEZONDHEIDSMARKT

22 januari 2019, 17:30 - 20:30

Wie goed kijkt, ziet dat er een digitale gezondheidsmarkt opkomt. Tech-reuzen als Apple, Google, Alibaba, Amazon.com, Microsoft en Facebook investeren miljarden in de ontwikkeling van gezondheidsproducten en -diensten op basis van Artificial Intelligence (AI). Mensen kunnen met hun producten en diensten hun eigen gezondheid monitoren, en -als de belofte wordt ingelost- ook op peil houden. Wat is de plek van publieke waarden in deze digitale gezondheidsmarkt? Of missen publieke waarden de boot en wordt de slogan ‘Big Brother is Watching Your Health’? NPHF, Economic Board Utrecht en U CREATE nodigen je uit voor een debat over de kansen en bedreigingen van de opkomende digitale gezondheidsmarkt.

Debaters

Dr. Thomas Plochg, directeur Federatie voor Gezondheid (NPHF) zal het debat openen met zijn presentatie over de tech-giganten die zich op korte termijn met preventie zullen gaan bemoeien.

Lea Bouwmeester zet zich bij ECP Platform voor de Informatiesamenleving in voor zorgtransformatie, innovatie en e-health, digitale vaardigheden in de zorg en data in de zorg, als begeleider van publiek private samenwerkingen op deze vlakken.

Mr. Dr. Theo Hooghiemstra, directeur Hooghiemstra & Partners en Expert-bestuurder bij MedMij, promoveerde in 2018 op het proefschrift over `Informationele zelfbeschikking in de zorg`. Bij Prof. Corien Prins en Prof. Pieter Ippel.

Kansen en bedreigingen

Als de nieuwe gezondheidsproducten en -diensten op basis van AI mensen daadwerkelijk ondersteunen om gezonder en fitter te leven, dan zal dat op termijn de zorg ontlasten. Mensen benutten dan beter hun zelfhelende vermogen en zelfredzaamheid, en gaan minder zorg consumeren. Vanuit maatschappelijk oogpunt is dat wat nodig is. Het levert een gezondere bevolking en lagere zorgkosten op. Een belangrijke kans voor beleidsmakers en bestuurders om de beweging van nazorg naar voorzorg te maken.

Toch is het niet vanzelfsprekend dat de digitale gezondheidsmarkt zijn werk doet zonder de juiste condities te scheppen. Denk aan de risico’s van een elitaire markt, de aansturing (governance) vanuit Silicon Valley of China op basis van winstbejag en aandeelhouderskapitaal – ‘Big Brother is watching your health’ – en de markt als marketinginstrument voor de zorg. Met andere woorden er zijn publieke belangen in het geding.

Experts gaan in debat over de kansen en bedreigingen van de opkomende digitale gezondheidsmarkt.

Programma

  • 17.30: Inloop met broodjes
  • 18.00: Opening door avondvoorzitter Jelle van der Weijde (Economic Board Utrecht)
  • 18.05: De digitale olifant in de preventiekamer door dr. Thomas Plochg, directeur Federatie voor Gezondheid
  • 18.20: De Club van Utrecht door Lea Bouwmeester, senior adviseur ECP Platform voor de InformatieSamenleving
  • 18.35: Informationele zelfbeschikking in de zorg door Mr. Dr. Theo Hooghiemstra, Directeur Hooghiemstra & Partners
  • 18.50: Debat onder leiding van Jelle van der Weijde (Economic Board Utrecht)
  • 19.45: Afsluiting & Borrel
  • 20.30: Einde programma

Aanmelden

Je kunt aan dit even gratis deelnemen, maar het is verplicht om je aan te melden. Schrijf je hier in.

Gegevens

Datum:
22 januari 2019
Tijd:
17:30 - 20:30
Evenement Categorie:

Locatie

JIM Utrecht
Beatrixgebouw, 6e verdieping
Utrecht, 3521AL
Site:
https://jim.spaces.nexudus.com/en

Organisatoren

U CREATE
NPHF

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?