Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

HEALTH TUESDAY | DE WETENSCHAP VAN GELUK

4 december 2018, 13:00 - 17:30

Inzetten op geluk gaat per definitie over wat er voor mensen toe doet. Het betekent dat we onze hokjes verlaten en met een integrale blik kijken naar wat er voor mensen nodig is om te kunnen werken aan levensvaardigheden, zoals zelfbewustzijn, sociaal bewustzijn, relatievaardigheden en het maken van verantwoordelijke keuzes. Als we geluk als stip op de horizon zetten, verbinden en vernieuwen we op een manier die de mens weer centraal zet. En dat willen we allemaal: gemeenten, zorg, onderwijs, werkgevers en werknemers. Dus aan de slag!

Utrecht wil in 2030 geluk en gezondheid voor iedereen bereikbaar maken. Geluk is onlosmakelijk verbonden met gezondheid, maar lijkt tegelijkertijd erg ongrijpbaar. In werkelijkheid is het dat niet. De wetenschappelijke basis van geluk laat zich goed samenvatten. En ook de sleutel naar individueel geluk die daarin besloten ligt en de manier waarop dit samen gaat met gedrag is (be)grijpbaar. In deze meetup, krijg je inzicht in de wetenschap van geluk en de betekenis van levensvaardigheden. Met die kennis, gaan we kijken door de geluksbril naar gedragsverandering op de werkplek en in de wijk.

Met ontwerpers, professionals, onderzoekers, beleidsmakers en werkgevers gaan we aan de slag om kennis over geluk te benutten voor de praktijk.

Sprekers

Carin Cuijpers, eigenaar GeluksBV
Volgens Carin Cuijpers zou geluk onze belangrijkste prioriteit moeten zijn. Voor mensen, bedrijven, overheid, organisaties. Met haar GeluksBV werkt ze aan het Bruto Nationaal Geluk; een andere kijk op groei en vooruitgang. Bekijk ook het interview met Carin, over geluk als het verbindende thema:

Reint Jan Renes, lector Gedrag- en gezondheidscommunicatie Hogeschool Utrecht.
Reint Jan Renes is gespecialiseerd in (gezondheid)communicatie en gedragsverandering bij het lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein. Hij doet onderzoek naar onder andere theoriegebruik in leefstijlcampagnes en de werking en effectiviteit van gedragsgerichte interventies. Ook ontwikkelde hij met zijn lectoraat de inmiddels landelijk beschikbare Behavioural Lenses methodiek, waarmee publieke en private organisaties gezonder, veiliger en duurzamer gedrag kunnen ontwerpen.

Programma

 • 13.00: Inloop
 • 13.30: Welkom door Gjilke Keuning, U CREATE
 • 13.45: Is geluk (be)grijpbaar? Door Carin Cuijpers, GeluksBV
 • 14.30: Ontwerpen voor gedragsverandering. Door Reint Jan Renes, Hogeschool Utrecht
 • 14.45: Pauze
 • 15.00: Ontwerpsessies, onder leiding van Carin Cuijpers en Reint Jan Renes:
  • Geluk in de wijk
   Met ontwikkelingen als langer zelfstandig thuiswonen en regio’s die vol inzetten op zelfmanagement, zijn we steeds meer op onszelf en onze directe omgeving aangewezen. Toch is de sociale cohesie in de wijk door verder gaande individualisering en digitalisering minder sterk dan vroeger. Kunnen we met de inzichten over basisbehoeften, geluk en gedrag iets betekenen voor maatschappelijke vraagstukken zoals bijv. eenzaamheid. In deze sessie onderzoeken we met elkaar de mogelijkheden, hoe we het geluk in de wijk kunnen vergroten.
  • Geluk en werk
   Werken in de zorg verandert. Stress, hoge werkdruk en het flexibele werken vragen veel van medewerkers. Er is een groot te kort aan personeel en mensen verleiden om voor de zorg te kiezen valt niet mee. Het debat heirover gaat in veel gevallen over geld. Maar wat nu als we de medewerkers centraal zetten? Dan zouden we inzetten op wat medewerkers nodig hebben om gelukkig te werken. Want dat mes snijdt aan meerdere kanten (medewerker-patiënt-organisatie). In deze werksessie onderzoeken we hoe aan te sluiten op de (basis)behoeften van mensen. Op welke wijze levensvaardigheden een plek kunnen krijgen in het werk en hoe we aan de slag kunnen gaan met de gewenste gedragsverandering.
 • 16.15: Terugkoppeling en vervolgstappen
 • 16.45: Borrel
 • 17.30: Einde Health Tuesday

Aanmelden

Je kunt gratis deelnemen aan dit event. Wel vragen we je om je vooraf hier aan te melden.

Gegevens

Datum:
4 december 2018
Tijd:
13:00 - 17:30
Evenement Categorie:

Locatie

JIM Utrecht
Beatrixgebouw, 6e verdieping
Utrecht, 3521AL
+ Google Maps
Site:
https://jim.spaces.nexudus.com/en

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?