Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

HEALTH TUESDAY | DE GEZONDE LEEFOMGEVING

19 juni 2018, 13:00 - 17:30

Om samen vorm te geven aan een gezonde leefruimte, waarbij de mensen die zich erin bewegen het uitgangspunt zijn, moeten de belangrijkste stakeholders – gemeente, provincie, zorginstellingen, huisartsen, ontwerpers, stedenbouwers, psychologen en andere experts – samen effectief optrekken. Hoe krijg je de wensen en behoeften van mensen boven tafel en hoe houd je hun belang in een complex proces voorop? We gaan in gesprek met een gamification onderzoeker, architect, data-analist, ruimtelijke strateeg en een social designer!

De omgeving waarin je woont, werkt en ontspant heeft veel invloed op je welbevinden. Welke factoren maken een ruimte prettig, positief, actief en sociaal? En kunnen we bij het inrichten van onze leefruimte zorgen voor een positieve invloed op onze gezondheid en misschien zelfs problemen zoals eenzaamheid, stress en overgewicht bestrijden of voorkomen?

Presentaties

  

Sprekers

Johan Westerbeek ondersteunt met Perfect Place organisaties op basis van gebiedsdata en met analyse tools bij het bepalen van de leefbaarheid van een gebied voor bepaalde doelgroepen. Is een wijk geschikt om te gaan doorontwikkelen voor ouderen die langer zelfstandig moeten wonen bijvoorbeeld?

Joost Ector is directeur en projectarchitect bij het Ector Hoogstad Architecten in Rotterdam en medeverantwoordelijk voor het ontwerp van de splinternieuwe fietsterminal Utrecht. De nieuwe ‘grootste fietsenstalling ter wereld’ biedt naast een intuïtief ontwerp, optimale doorstroming en sociale veiligheid aan fietsers.

Monique Simons is senior onderzoeker digitale (game)technologie voor gezond stedelijk leven bij Gemeente Utrecht en Universiteit Utrecht. In haar onderzoeksprogramma Gamifying Urban Health gaat ze op zoek naar manieren waarop de stad een leefomgeving wordt met gezonde verleidingen.

Sjors de Vries creëert met RUIMTEVOLK perspectieven en ruimtelijke strategieën voor maatschappelijke opgaven, met als doel duurzame en inclusieve steden en regio’s vorm te geven. Stakeholders bij elkaar brengen, om te komen tot de juiste actiepunten en en agenda’s is daarbij een kerntaak.

Jennifer Foster studeert af bij HKU aan de master Interieurarchitectuur met het project SOCIAL GLUE. Ze werkt met haar project aan uitnodigende ontmoetingsplaatsen in Amsterdam om de groeiende eenzaamheid in de stad tegen te gaan.

Programma

 • 13.00 – Inloop met koffie en thee
 • 13.30 – Welkom door U CREATE en Monique Simons (Gemeente Utrecht)
 • 13.40 – Strategieën voor meer gezondheid en geluk in de wijk, door Sjors de Vries (RUIMTEVOLK)
  Lucht, geluid, groen en water: allemaal factoren die van invloed zijn op onze gezondheid. Op welke manieren kunnen we via een gebiedsgerichte aanpak de gezondheid van mensen positief beïnvloeden? RUIMTEVOLK verzorgt een inspirerende aftrap met een overzicht van instrumenten en strategieën.
 • 14.10 – De invloed van een goed ontwerp op mensen en gedrag, door Joost Ector (Ectorhoogstad)
  Wat kunnen we meenemen uit de wetenschap rond publieke gebouwen of ziekenhuizen?
 • 14.30 – Koffie- en thee
 • 14.45 – Big Data als bron van aantrekkelijkheid van locaties naar doelgroepen, door Johan Westerbeek (Perfect Place) Wat is de invloed van de woonomgeving op gezondheid van mensen? Welke eisen en wensen hebben verschillende doelgroepen om zo prettig mogelijk te leven? Denk bijvoorbeeld aan afstand van voorzieningen in de woonomgeving. Aan de hand van praktijkcases zal de toegevoegde waarde van (omgevings)data en het potentieel van nieuwe databronnen zichtbaar worden.
 • 15.00 – Ontwerpsessies 

  Thema 1: vanuit de bestaande wijk naar een nieuwe inrichting werken. Hoe doen we dat? Bijvoorbeeld inspelen op meer ouderen in een wijk. Hoe kunnen we hen een gezondere leefomgeving bieden? – Jennifer Foster, HKU

  Thema 2: als we blanco op een lege kaart konden beginnen hoe ziet de ideale leefomgeving er dan uit? Welke doelgroepen wil je bedienen en wat is er nodig aan voorzieningen, activiteiten en groen en water om ze in hun welzijn te ondersteunen? – Johan Westerbeek, Perfect Place

 • 16.30 – Interview: Wat is nodig om in de praktijk tot concepten voor een gezonde leefomgeving te komen?
  Alle sprekers van de dag gaan, ook op basis van de uitkomsten uit de ontwerpsessies, met elkaar in discussie om te komen tot 5 do’s en 5 don’ts om met stakeholders aan de slag te gaan met ruimtelijke ontwikkeling, met de gezonde gebruiker als vertrekpunt.
 • 16.45 – Borrel

Aanmelden

Dit is een gratis Health Tuesday van U CREATE om vernieuwers uit zorg, welzijn en de wereld van design bij elkaar te brengen. Meld je wel even aan via Eventbrite.

Gegevens

Datum:
19 juni 2018
Tijd:
13:00 - 17:30
Evenement Categorieën:
, , , ,
Site:
https://www.eventbrite.nl/myevent?eid=46156264630

Locatie

JIM Utrecht
Beatrixgebouw, 6e verdieping
Utrecht, 3521AL
Site:
https://jim.spaces.nexudus.com/en

Organisator

U CREATE
E-mail:
info@ucreate.nl

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?