Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

HEALTH TUESDAY | AANDACHT VOOR GEZONDHEIDSVERSCHILLEN:LEVEN MET DIABETES

22 januari 2019, 14:00 - 17:00

In ons land bestaan grote verschillen in gezondheid. Gekeken naar de relatie tussen sociaaleconomische status (SES) en gezondheid, is te zien dat mensen met een lager inkomen en/of praktische opleidingen vaker minder gezonde eetgewoontes hebben, vaker roken en minder fysiek actief zijn in hun vrije tijd. Een ongezonde leefstijl, leidt vaker tot ziektes zoals diabetes type 2. Hoe komen we tot oplossingen die passen bij ieders dagelijks leven?

In het project ‘Afgeleid’ hebben Design Innovation Group, Pharos en het lectoraat Publab onderzocht hoe type-2-diabetespatiënten met een lage SES aankijken tegen een gezond leven. Wat is voor hen belangrijk, hoe het is om te leven met diabetes en welke rol heeft gezond leven voor hen?

Persona’s

Door middel van interviews kregen we inzicht in de beleving, zorgen en ervaringen van deze mensen en de diversiteit daarin. Deze diversiteit hebben we vastgelegd in een drietal persona’s. Persona’s zijn fictieve ijkpersonen die een specifiek deel van de doelgroep vertegenwoordigen en waarin informatie over hun gedrag en bereikbaarheid zijn verwerkt. Persona’s kunnen professionals helpen zich te verplaatsen in de doelgroep en daarmee om tot oplossingen te komen die beter passen bij de doelgroep.

Over het project ‘Afgeleid’

Het project ‘Afgeleid’, gefinancierd door SIA RAAK, was een klein, verkennend onderzoeksproject en is bedoeld als opmaat naar een groter project waarin onderzoekers, de creatieve industrie en praktijkprofessionals mogelijke strategieën voor een gezond leven verder uitwerken, samen met mensen uit de doelgroep.

Programma

 • 14.00u: Inloop met koffie en thee
 • 14.15u: Welkom – Amber Ronteltap, senior onderzoeker lectoraat Publab, HU
 • 14.30u: Presentaties:
  *Gezondheidsverschillen in vogelvlucht: enkele cijfers en verklaringen – Karen Hosper, senior projectleider en onderzoeker Pharos
  * Ontwerpen met persona’s – Marieke Rietbergen, directeur Design Innovation Group
  * Projectresultaten ‘Afgeleid’: Persona’s van type-2-diabetespatiënten met een lage SES – Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Publab, HU
  * Een eerste reactie op de persona’s door diabetes-experts
 • 15.30: Ontwerpen met persona’s van diabetespatiënten – Renate Hilhorst, design researcher Design Innovation Group
  In groepjes ga je aan de slag met de persona’s. Welke strategieën kun je ontwerpen om gezond leven te bevorderen? Hoe kunnen de persona’s nu al helpen om tot passende oplossingen te komen, en wat mist er nog? Wat hebben professionals verder of anders nodig om de doelgroep beter te kunnen ondersteunen bij een gezondere leefstijl?
 • 16.30: Terugkoppeling en vervolgstappen – Reint Jan Renes, lector lectoraat Publab, HU
  Tijdens de terugkoppeling bespreken we wat de verschillende groepjes hebben ontworpen, hoe de groepjes het vonden om te werken met de persona’s en welk vervolgstappen er genomen moeten worden om samen tot oplossingen te komen die mensen met een lage SES helpen bij het gezond leven met diabetes.
 • 17.00: Einde programma

Aanmelden

Deze Health Tuesday is gratis toegankelijk, maar aanmelden is verplicht. Meld je hier aan.

Over de partners

Lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (PubLab), Hogeschool Utrecht – Vanuit PubLab zijn onderzoekers Dr. Sandra Bukman en Dr. Amber Ronteltap betrokken. PubLab heeft expertise op het gebied van doelgroeponderzoek en gedragsverandering in het publieke domein. Sandra en Amber hebben beiden een achtergrond in voeding en gezondheid.

Design Innovation Group (DIG) – Vanuit DIG zijn Marieke Rietbergen en Renate Hilhorst betrokken. DIG helpt organisaties die willen veranderen en vernieuwen om dit vanuit gebruikersperspectief te doen. DIG ontwerpt interventies en interventiemiddelen voor onder andere gedragsverandering in de beleidsdomeinen zorg, energie, veiligheid en circulaire economie. In de projecten worden eindgebruikers betrokken door middel van interviews en vaak ook in co-creatieprocessen. 

Pharos – Vanuit Pharos is Dr. Karen Hosper betrokken. Pharos heeft veel expertise op het gebied van het betrekken van doelgroepen met beperkte gezondheidsvaardigheden en/of laaggeletterdheid. Pharos heeft uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van communicatie op het niveau van deze doelgroep.

U CREATE – U CREATE ondersteunt zorg- en creatieve professionals om te werken aan nieuwe of verbeterde producten, diensten en ervaringen. U CREATE heeft meegedacht in het project en faciliteert deze Health Tuesday

Gegevens

Datum:
22 januari 2019
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

JIM Utrecht
Beatrixgebouw, 6e verdieping
Utrecht, 3521AL
Site:
https://jim.spaces.nexudus.com/en

Organisator

U CREATE
E-mail:
info@ucreate.nl
Site:
www.ucreate-weconnect.nl

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?