EEN BLIK OP GEZONDE MODE MET PAULINE VAN DONGEN

De slimme kleding en wearables van de toekomst zijn niet voor man of vrouw, zomer of winter, maar voor een bepaald type gebruiker. Wat er gebeurt als die gebruiker een zorgbehoefte zie je terug in Health Meets Fashion: een expo met lezingen van Pauline van Dongen en andere experts uit de wereld van mode en zorg op 23 mei in JIM Utrecht.

Het meten van gezondheid via mooie, comfortabele wearables en technologische kleding is populair. Niet alleen in de sportindustrie ontwikkelt slimme kleding zich snel, ook in de wereld van zorg en gezondheid nemen toepassingen van slimme kleding een vlucht. Bijzondere samenwerkingsprojecten als Fysiopal en Zorgzame Bedrijfskleding illustreren het begin van een nieuwe visie op gezondheid en mode. Hoe ziet deze mode eruit? Wat kan het en welke samenwerkingsverbanden zijn nodig om de juiste producten te maken? In de expo zijn actuele best-practices te zien van mode die succesvol is in het ondersteunen van onze gezondheid.

Fysiopal, een vest dat communiceert bij het aannemen van een ongezonde lichaamshouding. Ontworpen door Pauline van Dongen & Elitac (Foto: Wouter le Duc)

Uitgaan van wat het lichaam nodig heeft

Voor wearable technology ontwerper Pauline van Dongen, begint elk ontwerp bij het lichaam, of nog liever: met het bewegende lichaam in de ruimte. De kledingstukken en draagbare applicaties uit haar ontwerpstudio komen op een comfortabele manier tegemoet aan de behoeftes die dit lichaam heeft. Haar werk bevindt zich daarmee vaak op het snijvlak van verschillende disciplines, waaronder de zorg. Naast het runnen van een succesvolle ontwerpstudio, voert ze binnen het samenwerkingsproject Crafting Wearables haar promotieonderzoek uit waarin ze zich richt op het ontwikkelen van de juiste eigenschappen voor commerciële toepassingen van slimme mode. Tijdens Health Meets Fashion gaat ze in op het werk dat ze maakte voor de zorgsector, maar neemt ze vooral de veranderende rol van het lichaam verder onder de loep. Wat gebeurt er als we ons lichaam gemakkelijk en comfortabel kunnen koppelen aan sensoren die allerlei soorten informatie geven?

Samen met andere experts uit de wereld van mode en zorg en welzijn, waaronder BeBright, Huidzorg Utrecht, Marina Toeters, Wolk Company en UMC Utrecht, gaan we verder in discussie over de mogelijkheden van slimme modetoepassingen voor de zorg en de samenwerkingsverbanden die nodig te zijn om ze op de juiste manier te versnellen.

Bekijk voor meer informatie en aanmelden de eventpagina.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?