CREATIEVE COALITIE PRESENTEERT INTERNATIONALE AMBITIES AAN INNOVATIE ATTACHE’S

Het voorjaarsbezoek van Nederlandse Innovatie Attaché’s gaf aandacht aan ontwikkelingen in de Life Sciences & Health (LSH) sector in Nederland. In het bijzonder voor nieuwe en bestaande publiek-private samenwerkingen en hun werkzaamheden en plannen. U CREATE’s Creatieve Coalitie presenteerde er hoe te ontwikkelen vanuit de behoeften van mensen in publiek-private samenwerkingsverbanden.

De presentatie werd gegeven door Mario de Zeeuw, voorzitter van de Creatieve Coalitie en managing director van Panton -ontwerpers voor de zorg en de dag werd geïntroduceerd door Karin Alfenaar, Innovatie Connector bij U CREATE, met een korte introductie over waar U CREATE voor staat. Namelijk het toevoegen van empathie aan de ontwerp-criteria efficiëntie en effectiviteit. In verschillende samenwerkingsverbanden, zoals Health Hub Utrecht, de Health Embassy op Dutch Design Week en in onderzoeksaanvragen treedt het Centre of Expertise op om verbindingen te maken op het gebied van kennis talent en innovatie tussen de creatieve industrie en zorg en welzijn. Of in andere woorden door met ontwerpdenken en -doen de brug te slaan naar de eindgebruiker. Bekijk de slides van Karin

Als onderdeel van het programma van presentaties over Nederlandse publiek-private samenwerkingen in Life Sciences & Health, beschrijft Mario de Zeeuw de rol en internationale ambitie van de Creatieve Coalitie. De bedrijven in de coalitie nemen in publiek-private samenwerkingsverbanden deel met hun brede expertise over ontwikkelen vanuit de behoeftes van mensen. Ze zijn actief op het gebied van kennisontwikkeling over gedragsverandering en kwetsbare doelgroepen. In het Nederlands Platform voor Gedragsontwerp werken zij intensief samen met onderzoeks- en zorginstellingen aan het vergroten van de kennis over gedrag en gedragsverandering. Een belangrijk onderwerp, wanneer je kijkt naar de zes grootste gezondheidsrisico’s volgens de wereld gezondheidsorganisatie: hoge bloeddruk, roken, diabetes, te weinig bewegen, overgewicht en hoog cholesterol. Elk van deze problemen heeft een gedragscomponent in zich die moet worden geadresseerd om mensen te helpen op deze problemen meer grip te krijgen.

Aan de hand van voorbeelden laat Mario zien hoe er in de coalitie aandacht is voor mentale gezondheid van jonge kinderen in de basisschool leeftijd, met de game Moving Stories van IJsfontein waarin een meisje moet worden geholpen uit bed te komen en de gordijnen open te doen. De game brengt met slim getimede feedback het gesprek over depressie op gang in de klas. Of hoe kinderen astma de baas kunnen worden met een slim shirt gekoppeld aan een speciaal voor hen ontworpen app: App.oe. Het shirt meet met SEMG sensoren de nachtelijke longactiviteit en geeft via de app feedback aan de drager, maar helpt ook bij het herinneren aan medicatie en verzamelt data over triggers van aanvallen.

Internationale ambities van de coalitie: aandacht voor Dutch Health Design

De coalitie wil internationaal meer aandacht vragen voor Dutch Health Design waarbij de ontwikkeling van producten, diensten en systemen op de huid van de eindgebruiker zit. Ook zien zij kansen voor internationale R&D samenwerking op het gebied van gedragsontwerp, met de al bestaande kennis die werd opgebouwd in een publiek-private samenwerking in het Nederlands Platform voor Gedragsontwerp. Daarnaast wil de coalitie breder samenwerken aan gezond gedrag, preventie en chronische ziektes en mensen met slimme oplossingen in staat stellen om gezondheidsuitdagingen te overwinnen of er zo goed mogelijk mee om te gaan. Bekijk de slides van Mario.

Bekijk voor meer informatie en voorbeelden www.ucreate.nl/creatievecoalitie. Download hier het programma van de dag.

Wil je meer weten over het netwerk van Innovatie Attaché’s, bekijk dan de website van RVO.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?