74 EN ELKE DAG KARATE: DE CO-HOST VAN GELUKKIG OUD WORDEN

Hij is 74 en staat al 56 jaar iedere dag op de mat. Sensei Hans Harthoorn kan nooit meer stoppen met karate. Hij zegt erover: “als ik het niet meer kan doen, denk ik dat ik dood ga”. Op 27 juni presenteert hij Gelukkig Oud Worden. Ook is hij onderdeel van een bijzondere film.

De film, die nu wordt gemaakt door de Utrechtse Hans den Hartog volgt vier actieve 65-plussers, voor wie het leven eigenlijk pas echt begon na hun 65e. Ze doen wat ze leuk en belangrijk vinden en dat houdt ze scherp. Eén van de sterren van de film, naast een 91-jarige zwemkampioene, is Hans Harthoorn: sensei en actief Budoka (Budo is een vorm van karate) al 56 jaar. Hij richtte de eerste karateschool op in Nederland en is sindsdien een begrip in de karatewereld. Iedere dag is hij bezig met karate: of het nu is om zelf aan de slag te gaan, om les te geven aan (jonge) fans of zelfverdediging te geven aan blinde mensen – het maakt voor Hans niet uit, zo lang hij er maar staat.

Om de conferentie Gelukkig Oud Worden in te openen, mogen we een stukje uit de film – die nog niet af is, laten zien. In dat fragment zien we Hans in een ontboezeming: als hij niet meer aan karate kan doen, denkt ie dat ie dood gaat. En je kan zien dat hij dat echt meent. Het is letterlijk zijn leven. Net als alle andere mensen in de film is het de passie voor dat wat ze doen, wat ze jong houdt. En actief en betrokken zijn bij iets heeft heel veel positieve effecten: een actief brein is beter doorbloedt, een sociaal mens blijft scherper en gelukkiger en iedere dag doen wat je echt leuk vindt, tja, dat is toch gewoon geweldig?

Door de gepassioneerde mensen in de film ga je je bijna afvragen of je om gelukkig oud te worden alleen maar een passie nodig hebt. Iets om waarvoor je iedere dag je bed uit wilt springen. Als dat het is, moeten niet de jongeren met de ouderen in gesprek om ze jong te houden, maar de ouderen met de jongeren in gesprek over het vinden van hun passie! Zo maken we het kringetje weer rond.

www.circleoflife2018.nl

Beeld boven: screenshot uit de trailer van Old Passioned

 

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?