AVICENNA EXCELLENCE PROGRAMME & SUSTAINABLE HEALTHCARE CHALLENGE: WAT HAAL JE ERUIT?

Sinds 2019 is U CREATE partner van 2 challenge programma’s voor zorginnovaties die worden georganiseerd door studenten, met steun van professionele partners: het Avicenna Excellence Programme en de Sustainable Healthcare Challenge. Beide programma’s lopen van februari tot en met de eindpresentaties op 22 en 23 mei en bestaan voor de deelnemende teams uit een aantal masterclasses en trainingen gecombineerd met een-op-een begeleiding door een coach. U CREATE coacht in deze challenges twee teams die hun idee hebben gevormd in een eerdere challenge van U CREATE. Wat zijn de lessen die je kunt leren in dit soort programma’s? Wat haal je eruit?

1. (Bijna) gratis kennis, trainingen en toegang tot een groot professioneel netwerk

Alles is er in deze programma’s op gericht om ideeën van studenten en starters die de zorg willen vernieuwen verder te helpen richting een werkend businessmodel en soms zelfs om het idee met de partners uit het netwerk naar de markt te brengen. Maar ook als je daar niet komt is deelnemen aan een challenge zoals deze enorm veel waar voor je geld. Tegen hele lage inschrijfkosten (rond de €50,- per startup) krijg je toegang tot een trainingsprogramma vol relevante startup- en zorginnovatiekennis (lees: kennis over de gezondheidszorg, financiering in de zorg, ondernemen, pitchen en ontwerpen) en begeleiding van professionals werkzaam bij grote bedrijven en zorginstellingen.

2. Ervaring opdoen met het formuleren van een echt goede probleemstelling

Dit is iets wat eigenlijk maar weinig mensen echt goed kunnen en dus een belangrijke vaardigheid om je op tijd eigen te maken! Iedereen met een goed idee werkt vaak vanuit een inspiratie: een gevoel dat iets beter moet in de wereld. Daarbij worden vaak – misschien wel altijd – onbewust (grote) aannames over het probleem gedaan en de oplossing die ervoor nodig is. Dat komt uit een goed hart, want je wilt natuurlijk snel doorwerken naar een mooi en gereed eindproduct: een zichtbaar resultaat van al je harde werk en vooral een oplossing voor de mensen die je wilt helpen. In het traject van een challenge kom je als het goed is een paar keer ‘gaten’ in je probleemstelling tegen waardoor je terug moet naar de tekentafel. Willen mensen in jouw doelgroep het wel echt zo? Of moet het toch over een andere boeg? Zijn er aangrenzende problemen die jouw oplossing ook zou moeten adresseren? Het vergt engelengeduld en heel veel doorzettingsvermogen om je probleemstelling echt goed te formuleren. Maar als je dit kan, heb je enorm veel toe te voegen aan de vernieuwing van de zorg.

Team ‘Durf te Delen’ – HKU-afstudeerders Amy & Annabel doen mee aan de Sustainable Healthcare Challenge.

3. Het formuleren van een businessmodel en kennis van financiering van zorginnovatie

In de trainingen wordt je in een hoog tempo door alle fasen van de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten begeleid en is er ook het risico dat je de eindstreep niet haalt. Dat gebeurt met ervaren coaches van wie je heel veel kan leren;  niet alleen over ondernemen, maar ook over wat er nodig is om de juiste professionele rol voor jezelf te vinden in je werkende toekomst. Maar vooral leer je dat goede ideeën niks waard zijn als ze in hun uitgewerkte vorm niet onderhouden kunnen worden. Hoe onderbouw je dat jouw idee het kan gaan halen in de wereld? En hoe ga je om met opbrengsten die niet in geld zijn uit te drukken, zoals maatschappelijke waarde die vaak een grote rol spelen bij de zakelijke onderbouwing van een zorginnovatie? Een van de moeilijkste onderwerpen in de zorg is financiering van innovatieve diensten en producten. Hiermee kennis maken is heel belangrijk als je een carrière als (zorg)vernieuwer overweegt.

Team ‘Sidekick’ – is nog in de race in het Avicenna Excellence Programme.

Volg de teams Durf te Delen en Sidekick!

U CREATE en Uzelf coachen en ondersteunen in de Sustainable Healthcare Challenge het team Durf te Delen, het afstudeerproject van HKU studenten Amy de Boer en Annabel Konings. Durf te Delen is de naam van een overlegvorm, ondersteund door een spel, voor zorgprofessionals om zo open mogelijk met elkaar te delen wat er speelt. Vanuit U CREATE’s eigen Healthy Living Challenge waaraan studenten Verpleegkunde van MBO Utrecht en ROC Midden Nederland en studenten creatieve industrie van Hogeschool Utrecht deelnamen, zijn de twee winnende teams samen verder gegaan onder de naam ‘Sidekick’ in het Avicenna Excellence Program. Sidekick biedt jonge ouders ondersteuning op twee manieren: via Instagram kunnen zij op een laagdrempelige manier hun vragen stellen aan professionals en ook is een box te bestellen met daarin voor elke periode van de zwangerschap en daarna tips en tegoedbonnen – zodat iedereen maximaal kan genieten van het nieuwe leven!

Bekijk voor meer informatie de website van Avicenna Excellence Program en de site van Sustainable Healthcare Challenge.
Wil je op de hoogte blijven van talentnieuws van U CREATE, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of meld je aan bij de Facebookgroep Future Health Designers.

©2021 ALL RIGHTS RESERVED BY HU & HKU - DISCLAIMER - PRIVACY

Log in with your credentials

Forgot your details?